LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstvena konferencija

Međunarodni susret u Umagu sagledava ekonomiju u svijetu brzih promjena

– Na konferenciji smo okupili ljude impresivnih životopisa i ideja o kojima može ovisiti ne samo budućnost Hrvatske već i čitavog svijeta. – istaknuo je Ivo Šlaus.

– Na konferenciji smo okupili ljude impresivnih životopisa i ideja o kojima može ovisiti ne samo budućnost Hrvatske već i čitavog svijeta. – istaknuo je Ivo Šlaus.

Hrvatski Znanstveni eksperimentalni laboratorij (ZEL) 27. i 28. kolovoza u hotelu Melia Coral u Umagu organizira prvu međunarodnu znanstvenu konferenciju Agenda 2030.: Ekonomija u svijetu brzih promjena. Time će prvi put jedna domaća udruga za promicanje i unapređenje znanstvene izvrsnosti okupiti velika svjetska imena s područja ekonomije. Zvijezde programa dolaze s prestižnog Sveučilišta Princeton. Riječ je o Henryju Farberu i Alanu B. Kruegeru, glavnom ekonomskom savjetniku bivšeg predsjednika Obame, te o Joshui Angristu s podjednako slavnog sveučilišta MIT iz Bostona.

Poticaj za održavanje konferencije bili su događaji koji su proteklog desetljeća pokrenuli globalne ekonomske promjene. Tako će o svim izazovima, temi migranata, nacionalnoj sigurnosti, siromaštvu, obrazovanju, ekonomskom rastu, zdravstvu i održivom razvoju raspravljati, između ostalih, predstavnici Sveučilišta u Oxfordu, Manchesteru, Kielu, Kentu i Tirani, sa Sveučilišta Warwick, Sveučilišta u Mariboru, Bonnu, Zagrebu i Pragu, sa ZŠEM-a, sa Sveučilišta u Exeteru, Hokkaidu te iz hongkonškog Lingnana, Londonske i Luksemburške škole ekonomije. Također, na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske institucije CERGE-EI, Oxfama, Američkog sveučilišta u Beirutu, Sveučilišta u Vilniusu i drugi eminentni predavači.

– Inovacijska sposobnost svake industrije bitno je vezana za stupanj komunikacije između znanstvenih institucija i gospodarstva, a složena povezanost ekonomskih i političkih čimbenika uvjetuje mnogo elemenata koji trebaju biti uključeni u formiranje uspješne i održive politike razvoja. Na konferenciji smo okupili ljude impresivnih životopisa i ideja o kojima može ovisiti ne samo budućnost Hrvatske već i čitavog svijeta. Ponosni smo što su se odazvali našem pozivu i što Umag ima priliku postati centar jednog zaokreta u razmišljanju i izvor energije potrebne za pokretanje čitavog društva. – istaknuo je Ivo Šlaus, predsjednik Udruge i počasni predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti.

FOTO: GRIZLI