LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predviđanja u znanosti i tehnologijama

Inovacije koje nas očekuju 2025. godine

Analitičari Thomson Reutersa u ovom izvještaju opisuju predviđanja najznačajnijih stvari vezanih uz razvoj znanosti i tehnologije koje nas očekuju u narednih 10 godina.

Analitičari Thomson Reutersa u ovom izvještaju opisuju predviđanja najznačajnijih stvari vezanih uz razvoj znanosti i tehnologije koje nas očekuju u narednih 10 godina.

Ovih dana objavljen je izvještaj pod nazivom "The World in 2025: 10 Predictions of Innovation", odnosno "Svijet 2025: 10 predviđanja u inovacijama".

Analitičari Thomson Reutersa u ovom izvještaju opisuju predviđanja najznačajnijih stvari vezanih uz razvoj znanosti i tehnologije koje nas očekuju u narednih 10 godina. Najčešće na znanstveno-tehnološku budućnost gledamo negativno, no ove zanimljive stvari donose dašak optimizma.

Analitičari su iz svjetske baze patenata Derwent World Patents Index izrudarili top 10 patentnih polja s najvećim brojem inovacija od 2012. godine do danas, nakon što su pomoću Thomson Reuters Web of Science tražilice identificirali 10 područja u kojima se očekuju najveće inovacije,

Rado bismo voljeli doživjeti budućnost koja se nazire iz ovih predviđanja jer su rezultati do kojih su došli doista zanimljivi.

10 najvećih inovacija do 2025. godine:

1. Smanjenje demencije. Osobe rođene između 1946. i 1964., odnosno "Baby Boom" generacija, ući će u osamdesete godine života, pa će se sve više novca ulagati u istraživanja koja će se baviti problemima s kojima se sučeljavaju osobe tih dobi. 

2. Sunčeva energija. Metode prikupljanja, pohrane i konvertiranja sunčeve energije u električnu bit će toliko napredne i učinkovite da će Sunce biti glavni izvor energije na planetu.

3. Dijabetes tipa 1 će se moći predvidjeti. Modificiranje ljudskog genoma postat će stvarnost, što će omogućiti prevenciju bolesti poput dijabetesa tipa 1. 

4. Kraj pomanjkanja hrane. Nedostaci hrane i fluktuacije u cijenama prehrambenih namirnica će postati prošlost, zahvaljujući unapređenjima u tehnologijama hortikulture i genetske modifikacije sjemena.

5. Električni zračni transport. Razvoj električnog transporta već je počeo na zemlji, a uskoro će biti moguć i u zraku, zahvaljujući aeronautičkom inženjerstvu laganih letjelica i novim baterijskim tehnologijama. Nove male letjelice će za uzlijetanje i slijetanje koristiti male površine, što će omogućiti da pilotske licence postanu uobičajena stvar za adolescente poput današnjih vozačkih dozvola. 

6. Sve će postati digitalno. Automobili i domovi koji odgovaraju na svaki vaš zahtjev te uređaji koji samostalno misle nisu tako daleko od stvarnosti. Sve će biti digitalno povezano. Zamislite dan kada će čitav afrički kontinent biti digitalno povezan. To će uslijediti 2025. godine  

7. Plastična ambalaža će postati prošlost. Ambalaža koja se temelji na 100-postotno razgradivoj celulozi će postati norma, a plastična ambalaža koja se proizvodi od nafte će nestati. 

8. Liječenje raka će imati jako malo štetnih nuspojava. Lijekovi će biti znatno precizniji, spajajući specifične proteine i koristeći antitijela, kako bi stvorili egzaktne mehanizme akcije, čime će učinci toksičnih kemikalija na pacijente biti znatno reducirani. 

9. DNA mapiranje pri rođenju će postati norma. Evolucija nanotehnologije, u suradnji sa širokom primjenom "Big Data" tehnologije, omogućit će prikupljanje podataka od velikog broja različitih ljudi, čime će DNA mapiranje postati uobičajena stvar, kao i sastavni dio godišnjeg općeg zdravstvenog pregleda. To će omogućiti prepoznavanje bolesti prije nego se pojave. 

10. Kvantna teleportacija će postati uobičajena. Mada se 2025. ljudi još neće moći teleportirati kroz prostor, očekuju se značajne investicije i testiranja kvantne teleportacije koja će se provoditi korištenjem egzotičnih formi materije. 

FOTO: VIDI.HR