LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarna akcija na društvenin mrežama

Ice Bucket Challenge: viralnim videom do 115 milijuna dolara

Sjećate se viralnih videa takozvanog Ice Bucket Challengea? Skupljeno je 115 milijuna dolara. Saznajte kako se raspodijelio novac.

Sjećate se viralnih videa takozvanog Ice Bucket Challengea? Skupljeno je 115 milijuna dolara. Saznajte kako se raspodijelio novac.

Golfer s Floride Chris Kennedy je 2014. godine na svojem profilu na Facebooku objavio video. Isti taj video, u kojem Chris sebi na glavu izlijeva kantu leda, u sljedećoj se godini proširio čitavim internetom.

Iako video prvotno nije imao veze s udrugom ALS (Amiotrofična lateralna skleroza), mnogi građani i poznati diljem svijeta odlučili su ponoviti izazov. Bit izazova jest u tome da, nakon što sebi izlijete kantu leda na glavu, za istu akciju nominirate druge koji imaju 24 sata da naprave isto to. I tako se YouTubeom proširio trend ALS Ice Bucket Challenge.

Poanta je u tome da donirate novac u dobrotvorne svrhe, i to posebice ako se ne polijete. Nakon približno od godinu dana, udruga ALS sakupila je 115 milijuna dolara. Na svojoj mrežnoj stranici objavili su da je 67% izdašne svote, odnosno 77 milijuna dolara, usmjereno na istraživanje bolesti. Gotovo 3 milijuna dolara stavljeno je sa strane kako bi se akcija nastavila. 

Izazov je ohrabrio nominirane da, zbog svojih izazivača, naprave ovaj izazov i da ga nominiraju još pet sudionika po vlastitom odabiru. Mnoštvo diljem svijeta odlučilo je ovim načinom doprinijeti prikupljanju novca za ALS, pa tako i poznati – Mark Zuckerberg, Bill Gates i George W. Bush samo su neki od njih. 

Udruga ALS osnovana je 1985. godine, i to kao neprofitna organizacija s ciljem i svrhom istraživanja razvoja bolesti. ALS (Lou Gehrigova bolest) pripada grupi neuroloških bolesti. Nitko nije imun na ovu tešku bolest, ali najčešće pogađa srednjovječne. Većina premine vrlo brzo – unutar 3 do 5 godina od postavljanja dijagnoze. U SAD-u 20 000 ljudi trenutno boluje od ove bolesti, a svake se godine ustanovi još 5 000 novih slučajeva.

Nakon što su se mnogi smijali videu koji je u kratkom roku posao viralan, danas svi koji su sudjelovali mogu s ponosom reći da su doprinijeli razvoju istraživanja lijeka. Za informacije, donacije i savjete oko borbe s ovom teškom bolesti posjetite internetsku stranicu udruge ALS.

FOTO: FLICKR