LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NAGRADA SAHAROV

Hrabar ukrajinski narod dobio veliku nagradu Europskog parlamenta

U nominaciji za nagradu ističu se napori ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i uloge drugih pojedinaca, inicijativa i organizacija.

U nominaciji za nagradu ističu se napori ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i uloge drugih pojedinaca, inicijativa i organizacija.

Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta, u vijećnici u Strasbourgu najavila je dobitnika Nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2022. godinu.

Europski parlament ovu nagradu od1988. dodjeljuje svake godine, a sve kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nagrada je ime dobila sovjetskom fizičaru i političkom disidentu Andreju Saharovu, a vrijednost joj je 50 000 EUR.

Ove godine, stoji na stranicama Europskog parlamenta, ta je nagrada pripala hrabrom narodu Ukrajine, kojeg predstavljaju predsjednik, izabrani čelnici i civilno društvo.

Ova je nagrada namijenjena Ukrajincima koji se bore na terenu. Onima koji su bili prisiljeni pobjeći. Onima koji su izgubili rodbinu i prijatelje. Svima koji se zalažu i bore se za ono što vjeruju. Znam da hrabri narod Ukrajine neće odustati a nećemo ni mi, rekla je Roberta Metsola.

Ničim izazvana ratna agresija Rusije na Ukrajinu skupo košta ukrajinski narod, smatraju zastupnici, dodavši da osim što se bore kako bi zaštitili svoje domove, suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost, istovremeno na bojištu brane i slobodu, demokraciju, vladavinu prava i europske vrijednosti od okrutnog režima koji nastoji ugroziti demokraciju te oslabiti i podijeliti Uniju.

U nominaciji za nagradu ističu se napori ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i uloge pojedinaca, predstavnika inicijativa civilnog društva te državnih i javnih institucija, uključujući Državne hitne službe Ukrajine, osnivačicu medicinske jedinice Tairini anđeli Juliju Pajevsku, odvjetnicu za ljudska prava i predsjednicu organizacije Centar za građanske slobode Oleksandru Matvijčuk, Pokret građanskog otpora Žuta vrpca i gradonačelnika ukrajinskog grada Melitopolja, koji je trenutačno pod ruskom okupacijom, Ivana Fedorova.

Nagrada Saharov dodijelit će se 14. prosinca u Strasbourgu. Više o ostalim finalistima Nagrade Saharov za 2022. pročitajte ovdje.


 

 

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA