LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šokantan zakon!

Hoće li Irak izglasati zakon koji dopušta brak s devetogodišnjim djevojčicama?

Prava žena opet su na udaru. Ovaj put izlazi sporni zakon kojim se dozvoljavaju neviđene stvari.

Prava žena opet su na udaru. Ovaj put izlazi sporni zakon kojim se dozvoljavaju neviđene stvari.

Nedugo nakon Afganistanskog kaznenog zakona, mnoge žene opet strepe od prolaska još jednog u nizu zakona kojim bi njihova prava bila još više stavljena na marginu zakonskih regulacija, ovaj put u iračkom parlamentu.

Sporni zakon imena „Jaafari zakon o osobnom statusu” između ostalog zabranjuje brak između muslimana i ne-muslimana, ozakonjuje bračno silovanje naglašavajući kako je to pravo supruga bez obzira na postojanje ili nepostojanje pristanka supruge, također zabranjuje odlazak supruge iz kuće bez dozvole njezinog supruga, skrbništvo djece starije od dvije godine daje ocu, a ne majci i spušta dobnu granicu za brak za djevojčice s 18 na 9 godina, a u iznimnim slučajevima, uz pristanak roditelja, i niže od 9 godina. Trenutno je ta granica 15 godina. Dječacima je spuštena granica na 15 godina prilikom sklapanja braka.

Ovaj sporni zakon prošao je 25. veljače 2014. godine u Vijeću ministara države Irak, ali da bi stupio na snagu, potreban je prolazak zakona u njihovom parlamentu. Zanimljivo je da se ovaj zakon odnosi isključivo na šijtske muslimane koji čine većinu stanovništva Iraka.

8. ožujka žene u Iraku održale su prosvjed protiv prolaska ovog zakona, veliki broj aktivista diljem svijeta pokazao je negodovanje ovim zakonom jer su u potpunoj suprotnosti s međunarodnim pravnim instrumentima.

Ministar pravosuđa Iraka Hasan al-Shimmari predstavio je skicu ovog zakona Vijeću ministara države Irak 27. listopada 2013. godine Vijeće je tada odlučilo odgoditi izglasavanje odobrenja ovog zakona jer je odlučilo čekati izbore koji su predviđeni za 30. travnja 2014. godine te odobrenje Vrhovnog vjerskog autoriteta. Nedugo nakon takve odluke, Vijeće je ipak odobrilo zakon koji je upućen na izglasavanje u parlament.

Ako ovaj sporni zakon prođe, Irak će kršiti mnoge međunarodne instrumente koje je ratificirao. Doći će do povrede Međunarodne konvencije o pravima djece legalizacijom brakova između djece, Međunarodne konvencije o zabrani svih oblika diskirminacija žena kojima krši prava djevojčica i žena koja su zajamčena ovom Konvencijom, Međunarodne konvencije o zabrani bilo kakvog nasilja nad ženama dopuštajući bračno silovanje. Također se čini da krši Međunarodni pakt o političkim i građanskim slobodama i Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima jer ograničava djelovanje ovog zakona na određeni dio osoba razlikovanih po vjerskoj pripadnosti.

Ako čak i zanemarimo kršenje međunarodnih instrumenata, ovaj zakon predstavlja kršenje samog Ustava Iraka.

Žene u Iraku, ali i u cijelom svijetu, u iščekivanju su poteza parlamenta u vezi s ovim zakonom. Međunarodne institucije i aktivisti diljem svijeta upozoravaju Irak na moguće posljedice ovog čina te naglašavaju kako će prihvaćanjem ovog zakona Irak napraviti ogroman korak unazad u zaštiti prava žena.

FOTO: NASA