LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prestižno natjecanje

Građani odlučili: FER-ov laboratorij LAPOST u finalu Innovation Radar Prizea

Još je prošle godine na međunarodnoj izložbi inovacija IENA prepoznat potencijal autonomnog vozila stvorenog u LAPOST-u, a sada je ono ušlo u finale natjecanja „Innovation Radar Prize” u kojem će se natjecati kao jedini hrvatski predstavnik.

Još je prošle godine na međunarodnoj izložbi inovacija IENA prepoznat potencijal autonomnog vozila stvorenog u LAPOST-u, a sada je ono ušlo u finale natjecanja „Innovation Radar Prize” u kojem će se natjecati kao jedini hrvatski predstavnik.

Uz pomoć elektroničkih glasova građana, FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) ušao je u finale natjecanja Innovation Radar Prize 2018. Ono se održava od 2015. godine na razini Europske unije, a proizašlo je iz inicijative Europske komisije za identificiranje institucija i istraživačkih projekata EU-a s najvećim inovacijskim potencijalom. LAPOST se, kao jedini hrvatski predstavnik, natječe sa svojim projektom aPad u kategoriji Excellent Science.

Kandidirana inovacija je autonomno bespilotno površinsko vozilo specijalizirano za mjerenje, mapiranje i inspekciju mora i podmorja. Inovacijski potencijal vozila prepoznala je Europska komisija kroz H2020 FET (Future and Emerging Technologies) projekt subCULTron te potom i kroz H2020 FET Innovation Launchpad projekt aPad.

Vozilo može samostalno komunicirati s ostalim robotima u moru te je sposobno obavljati složene zadatke za krajnje korisnike. Platforma se može primijeniti na različita znanstvena područja kao što su podvodna arheologija, biologija mora, oceanografija, pomorska sigurnost, robotika, marikultura i hidrografija. Koordinator je projekta profesor Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, znanstvenik s bogatim znanjem i iskustvom rada u znanstveno-istraživačkim projektima. Veliki potencijal ovoga autonomnog vozila prepoznat je još prošle godine na međunarodnoj izložbi inovacija IENA u Nürnbergu, kada je inovacija dobila zlatnu medalju.

Odluku o konačnom pobjedniku natjecanja IRP 2018 donijet će stručni žiri na središnjem inovacijskom događaju ICT 2018: Imagine Digital – Connect Europe koji će se održati od 4. do 6. prosinca 2018. godine u Beču. Riječ je o otvorenom događaju u organizaciji Europske komisije i austrijskog predsjedništva Vijeća Europske unije na kojem se građani mogu pridružiti članovima znanstvene zajednice, kreatorima politike i predstavnicima ICT-a kako bi raspravljali o budućnosti digitalizacije Europe.

FOTO: FOTOSEKCIJA KSET-A