LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
14 članica Europske unije optužilo Google

Google optužen za kršenje privatnosti

Google koristio podatke i komentare svojih korisnika bez njihova znanja u reklamne svrhe.

Google koristio podatke i komentare svojih korisnika bez njihova znanja u reklamne svrhe.

Prema pisanju Buga, tvrtku Google 14 članica Europske unije optužilo je za kršenje privatnosti. Problem je nastao zbog novih Googleovih uvjeta korištenja usluga koje omogućavaju korištenje fotografija i komentara korisnika u reklamama. Googleov novi program Shared Endorsments koristi ime, sliku i komentar korisnika o pojedinom proizvodu te ih postavlja kao dio reklame. Važno je spomenuti i da su opcije programa zadane, ali se mogu isključiti u postavkama.

Simon Davies, odvjetnik koji se bavi pitanjima privatnosti, tvrdi da takav program krši zakone EU o zaštiti osobnih podataka. Nije samo on takva mišljenja, već su uz njegovu pomoć prijavu podnijele organizacije za zaštitu osobnih podataka iz 14 država članica EU: Austrije, Belgije, Češke, Danske, Švedske, Norveške, Njemačke, Litve, Nizozemske, Francuske, Španjolske, Italije, Poljske i Slovenije.

Prvi se problem javlja zbog toga što korisnici ni na kojoj način nisu obaviješteni da će njihov profil i komentari biti iskorišteni kao dio reklamnog sadržaja. Drugi problem jest Googleov opt-out mehanizam koji se protivi pravilima Radne skupine članka 29. Europske unije koja brine o pitanjima privatnosti i zaštite pojedinca, pojašnjava Bug.

FOTO: PRIVACY; GOOGLE SCREENSHOT