LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Robotika u neurokirurgiji

FSB-ov robotski sustav na svjetskom sajmu MEDICA privukao tisuće posjetitelja

Kao prvi kolaborativni robotski sustav za stereotaktičku neuronavigaciju FSB-ova RONNA G5 privukla je tisuće posjetitelja zainteresiranih za primjenu robotike u neurokirurgiji.

Kao prvi kolaborativni robotski sustav za stereotaktičku neuronavigaciju FSB-ova RONNA G5 privukla je tisuće posjetitelja zainteresiranih za primjenu robotike u neurokirurgiji.

Katedra za projektiranje izradbenih i montažnih sustava Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) u suradnji s Kliničkom bolnicom Dubrava prezentirala je kolaborativni robotski sustav za stereotaktičku neuronavigaciju pete generacije RONNA G5 na najvećem svjetskom sajmu medicinskih proizvoda MEDICA 2019. Održao se u Düsseldorfu od 18. do 21. studenog 2019.

RONNA G5 izabrana je između više od trideset svjetskih projekata iz područja medicine kao jedan od pet finalista natjecanja KUKA Innovation Award te je predstavljena na izložbenom prostoru renomiranog svjetskog proizvođača robota KUKA. Kao prvi kolaborativni robotski sustav za stereotaktičku neuronavigaciju privukla je tisuće posjetitelja zainteresiranih za primjenu robotike u neurokirurgiji.

Za trajanja sajma ostvareno je više od sedamdeset poslovnih sastanaka sa stručnjacima iz cijeloga svijeta. Tim FSB-a bio je u sastavu: prof. dr. sc. Bojan Jerbić, dr. sc. Marko Švaco, mag. ing. mech. Ivan Župančić i mag. ing. mech. Nikola Vitez, dok je KBD predstavljao prof. dr. sc. Darko Chudy.

Tema natjecanja KUKA Innovation Award bila je medicina i zdrav život, a kao dio natjecanja finalistima su za implementaciju rješenja dani na korištenje napredni kolaborativni roboti certificirani za primjenu u medicini – KUKA LBR Med. Finalisti su također proveli tjedan dana na obuci za napredno korištenje KUKA LBR Med robota u sjedištu KUKA-e u Augsburgu.

KUKA je, naime, jedan od tri najveća svjetska proizvođača industrijskih robota, s preko 13 000 zaposlenih i podružnicama diljem Europe i svijeta. 

FOTO: FSB