LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravstvena opasnost

Francuska planira zabraniti jednokratne e-cigarete, treba li i Hrvatska pratiti njen primjer?

Nekoliko europskih zemalja već je zabranilo jednokratne e-cigarete, a Francuska se sprema na istu stvar – zbog opasnosti za zdravlje, ali i okoliš.

Nekoliko europskih zemalja već je zabranilo jednokratne e-cigarete, a Francuska se sprema na istu stvar – zbog opasnosti za zdravlje, ali i okoliš.

Jednokratne e-cigarete izuzetno su popularne među mlađim generacijama, a roditelji više ne mogu pratiti je li njihovo dijete pušač takozvanim testom mirisa ruku ili odjeće. Jednokratne e-cigarete dolaze u raznim voćnim ukusima poput jagode, tropskog voća, manga i slično, što više podsjeća na parfem nego na duhanski proizvod.

Međutim, unatoč ugodnom mirisu, njihova štetnost za zdravlje i dalje je prisutna. To je jedan od razloga zašto su neke europske zemlje poput Njemačke, Belgije, Irske i Francuske najavile zabranu jednokratnih e-cigareta, prenosi BBC.

 

Posebna zamka za djecu i adolescente


Objavljene konačne rang-liste: više od 23 tisuće novih studenata kreće na fakultete!


Francuska premijerka Élisabeth Borne navela je ovu mjeru kao dio novog plana protiv pušenja koji priprema vlada. Trebao bi stupiti na snagu do kraja godine, prema BBC-u. Francuska Nacionalna medicinska akademija opisala je te cigarete kao posebno lukavu zamku za djecu i adolescente.

Pokretači ove kampanje optužuju proizvođače da namjerno biraju tinejdžere kao ciljnu skupinu zbog raznih šarenih i mirisnih okusa.

Prvo zlato s Europskih sveučilišnih igara stiglo u džudu. Studenti briljirali i u kickboxingu


Upitali smo jednog 16-godišnjaka je li probao električne cigarete i što misli o njima, a njegov nas odgovor nažalost nije nimalo iznenadio.
 

Prvi put sam probao vape s 13 godina i od tad ga povremeno pušim. Sviđa mi se jer ima svakakvih okusa, najviše volim tropsko voće, ali i drugi su mi okej. – ispričao je 16-godišnjak.


Hrvatska za sada ne prati primjer drugih europskih zemalja koje uvode slične zabrane.
IZVOR: BBC
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA