LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravstvena opasnost

Francuska planira zabraniti jednokratne e-cigarete, treba li i Hrvatska pratiti njen primjer?

Nekoliko europskih zemalja već je zabranilo jednokratne e-cigarete, a Francuska se sprema na istu stvar – zbog opasnosti za zdravlje, ali i okoliš.

Nekoliko europskih zemalja već je zabranilo jednokratne e-cigarete, a Francuska se sprema na istu stvar – zbog opasnosti za zdravlje, ali i okoliš.

Jednokratne e-cigarete izuzetno su popularne među mlađim generacijama, a roditelji više ne mogu pratiti je li njihovo dijete pušač takozvanim testom mirisa ruku ili odjeće. Jednokratne e-cigarete dolaze u raznim voćnim ukusima poput jagode, tropskog voća, manga i slično, što više podsjeća na parfem nego na duhanski proizvod.

Međutim, unatoč ugodnom mirisu, njihova štetnost za zdravlje i dalje je prisutna. To je jedan od razloga zašto su neke europske zemlje poput Njemačke, Belgije, Irske i Francuske najavile zabranu jednokratnih e-cigareta, prenosi BBC.
 

Posebna zamka za djecu i adolescente


Francuska premijerka Élisabeth Borne navela je ovu mjeru kao dio novog plana protiv pušenja koji priprema vlada. Trebao bi stupiti na snagu do kraja godine, prema BBC-u. Francuska Nacionalna medicinska akademija opisala je te cigarete kao posebno lukavu zamku za djecu i adolescente.

Pokretači ove kampanje optužuju proizvođače da namjerno biraju tinejdžere kao ciljnu skupinu zbog raznih šarenih i mirisnih okusa.

Upitali smo jednog 16-godišnjaka je li probao električne cigarete i što misli o njima, a njegov nas odgovor nažalost nije nimalo iznenadio.
 

Prvi put sam probao vape s 13 godina i od tad ga povremeno pušim. Sviđa mi se jer ima svakakvih okusa, najviše volim tropsko voće, ali i drugi su mi okej. – ispričao je 16-godišnjak.


Hrvatska za sada ne prati primjer drugih europskih zemalja koje uvode slične zabrane.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA