LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slikovita svjetska odredišta

FOTO: Najšareniji gradovi svijeta

Pogledajte kako izgledaju slikovite ulice i kuće žarkih boja u najšarenijim gradovima svijeta.

Pogledajte kako izgledaju slikovite ulice i kuće žarkih boja u najšarenijim gradovima svijeta.

Slikovite ulice i jarko obojane kuće posebnost su mnogih gradova širom svijeta. Izdvojili smo deset najšarenijih svjetskih odredišta.

Glavni grad Rusije, Moskva, po mnogočemu je jedinstvena svjetska metropola. Katedrala svetog Vasilija Blaženika jedna je od najpoznatijih gradskih znamenitosti. Njezine jarke i šarene boje savršeno odražavaju živopisnost moskovskih ulica.

Najšareniji gradovi svijeta - Moskva, FOTO: Flickr/verygreen

Buenos Aires, glavni grad Argentine, poznat je po četvrti La Boca. Ovu četvrt naselili su stanovnici pristigli iz Genove koji su sa sobom donijeli specifične običaje. Jedan od njih je i bojanje kuća žarkim bojama.

Najšareniji gradovi svijeta - La Boca, Buenos Aires, FOTO: Flickr/Marissa Strniste

Chefchaouen, grad smješten u sjeverozapadnom dijelu Maroka, prozvan je plavim biserom zbog intenzivne plave boje svojih zgrada. Navodno su Židovi 1930-ih godina odabirali plavu boju za svoje kuće jer ona simbolizira nebesa.

Najšareniji gradovi svijeta - Chefchaouen, FOTO: Flickr/Benson Kua

Guanajuato još je jedan grad čije ime je teško izgovoriti, ali ipak turisti širom svijeta pamte ga zbog ljepote njegovih šarenih ulica. Ovaj meksički grad nalazi se i na popisu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Najšareniji gradovi svijeta - Guanajuato, FOTO: Flickr/Bud Ellison

Bogata povijest glavnog grada Kube, Havane, dolazi do izražaja u svakoj gradskoj ulici. Stara Havana (La Habana Vieja) najljepši je primjer kolonijalne arhitekture Latinske Amerike te je kao i Guanajuato uvrštena na popis Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Najšareniji gradovi svijeta - Havana, FOTO: Flickr/Arman Assadi

Glavna turistička atrakcija otoka Burana smještenog u Venecijanskoj laguni vesele su i šareno obojane kuće. Prema legendi, kuće su bojane žarkim bojama kako bi ih ribiči na brodicama mogli lako uočiti vraćajući se maglovitih jutra s ribolova.

Najšareniji gradovi svijeta - Burano, FOTO: Flickr/O Palsson

Ružičasti grad Jaipur poznato je turističko središte u Indiji. Epitet uz ime dobio je zahvaljujući ružičastoj boji gradskih palača koje su tako obojane 1876. godine za posjet Edwarda VII., princa od Walesa.

Najšareniji gradovi svijeta - Jaipur, FOTO: Wikimedia

Valparaíso ili od milja Valpo, smješten je u središnjem Čileu. Ovaj biser Pacifika poznat je po slikovitoj staroj gradskoj jezgri i šarenim kućama.

Najšareniji gradovi svijeta - Valparaíso, FOTO: Wikipedia/Alex Proimos

Fasade kuća Bo-Kaapa, predgrađa Cape Towna, najbolje opisuje pridjev intenzivne. Zašto su stanovnici toga predgrađa svoje kuće bojali u pravi kaleidoskop boja, teško je reći. Jedna od pretpostavki je da je time muslimansko stanovništvo željelo istaknuti svoj identitet.

Najšareniji gradovi svijeta - Bo-Kaap, Cape Town, FOTO: Wikipedia/Stephanjvv

Na kraju popisa nalazi se prelijepi Lisabon, glavni i najveći portugalski grad. U njemu se na poseban način isprepliću maurski i europski utjecaju koji još više pridonose njegovoj ljepoti.

Najšareniji gradovi svijeta - Lisabon, FOTO: Flickr/Kevin Poh

FOTO: FLICKR/O PALSSON