LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obrazovanje tijekom koronavirusa

Europske države otvaraju škole i sveučilišta, praktikanti i stažisti vraćaju se na posao

Island, Luksemburg, Njemačka i Austrija od danas polako popuštaju restriktivne mjere vezane uz obustavu nastave i odrađivanje prakse ili staža.

Island, Luksemburg, Njemačka i Austrija od danas polako popuštaju restriktivne mjere vezane uz obustavu nastave i odrađivanje prakse ili staža.

Učenici nekih europskih država danas se vraćaju u škole, dok se dio učenika i studenata vraća odrađivanju prakse i stažiranju, a jedna država otvara i vrata sveučilišta.

Island s današnjim danom osim škola otvara i sveučilišta. Sveučilište na Islandu u Reykjaviku, koje ima 13 000 studenata, otvarat će se postupno i polako, baš kao i ostalih šest kampusa na Islandu, piše Straits Times. Od 38 srednjih škola uglavnom se učenici strukovnih škola vraćaju u školske klupe, i to u manjim skupinama. U takvim je školama nužno pristupanje ispitima osobno, a ne online.

Ministar Claude Meisch najavio je 16. travnja otvaranje škola u Luksemburgu, ali ne svih odjednom. Danas će se u škole vratiti učenici završnih godina jer se smatra da će oni s obzirom na svoje godine prije poštovati propisane mjere. Stažisti i studenti koji obavljaju praktični rad na sveučilištu ili oni na stručnim tečajevima mogu se vratiti na posao.

Razredi će biti podijeljeni u dvije grupe, a svaka će grupa odrađivati tjedan dana učenja u školi, nakon čega će slijediti tjedan dana ponavljanja kod kuće. Nastavnici će dva tjedna za redom predavati isto gradivo, jedan tjedan jednoj, a drugi tjedan drugoj grupi.

U Austriji se u srednje i strukovne škole vraća oko 100 000 učenika viših, završnih razreda. Njemački učenici također će se postupno vraćati u školu.
FOTO: PIXABAY