LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nova rezolucija

Europska unija pokušat će prepoloviti broj umrlih u prometu do 2030.

Novom rezolucijom poziva se na spuštanje ograničenja u naseljima na 30 km/h, obavezno uvođenje sigurnosnih inovacija i bolju regulaciju kažnjavanja upotrebe mobitela u prometu.

Novom rezolucijom poziva se na spuštanje ograničenja u naseljima na 30 km/h, obavezno uvođenje sigurnosnih inovacija i bolju regulaciju kažnjavanja upotrebe mobitela u prometu.

Europski parlament danas je usvojio novu rezoluciju o preporukama za poboljšanje prometne sigurnosti koju je predložila grčka izvjestiteljica Elena Kountora, prenosi Hina.

Kako stoji u Rezoluciji, godišnje u Europskoj uniji u prometu živote izgubi gotovo 28 tisuća ljudi, a 120 tisuća završi s teškim ozljedama. Posebno šokantan podatak je kako je u posljednjih deset godina u prometu živote izgubilo gotovo 12 tisuća djece.

Cilj je bio da se broj prepolovi već od 2010. do 2020, ali nije uspio jer brojke već deset godina stagniraju. Europski ministri još su 2017. donijeli deklaraciju kojom su pozvali da se broj poginulih i ozlijeđenih prepolovi od 2016. do 2030., što je postao i okvir Europske komisije.

Ipak, Kountora smatra kako je deklaracija tek prvi korak te kako je potrebno odrediti 2050. godinu kao prioritetnu za dostići cilj od nula prometnih nesreća s nesretnim ishodima

Tako Rezolucija uzima u kontekst dolazak autonomnih automobila i generalno sve bržih vozila, koja donose novu opasnost za ranjive skupine kao što su biciklisti i pješaci. Također, naglasak je stavljen na dostupnost podataka, zbog čega se poziva europske države na mapiranje prometnica i veću suradnju u pripremi baza podataka. Ovaj dio predložen je u svrhu bolje pripreme i prilagodbe na autonomna vozila, koja su svakom godinom sve bliže da postanu norma.

Jedan od kontroverznijih prijedloga zastupnika jest onaj o ograničenju brzina u naseljima na 30 kilometara na sat. Zadnji i najpoznatiji primjer ovakvog ograničenja je Pariz, gdje su takvom odlukom osim povećanja sigurnosti pokušali i smanjiti emisiju ispušnih plinova. Poboljšanje kvalitete zraka u gradovima također je jedan od fokusa Rezolucije, pa se tako poziva na jačanje javnog prometa.

Također, Rezolucija poziva na poboljšanje regulacija u svrhu smanjenja upotrebe mobitela u prometu, koja je s godinama sve raširenija. S druge strane, inovacije u prometu su dobrodošle – automatizirani asistenti pri skretanju kamiona bit će obavezni od 2024. godine, a očekuje se i stavljanje u zakonski okvir tehnologija za kontrolu brzine i zadržavanje vozila u njihovim prometnim trakama.
FOTO: PIXABAY