LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Putovanje uz DiscoverEU

Europska unija dodjeljuje 12 000 besplatnih putovanja vlakom po Europi

Sve 18-godišnje osobe, koje uživaju u putovanjima, imaju priliku besplatno obići države Europske unije s destinacijama po izboru. Prijave su otvorene do 11. prosinca 2018. godine. Zauzvrat, EU očekuje da na društvenim mrežama podijelite svoja iskustva s putovanja te tako postanete njezin ambasador.

Sve 18-godišnje osobe, koje uživaju u putovanjima, imaju priliku besplatno obići države Europske unije s destinacijama po izboru. Prijave su otvorene do 11. prosinca 2018. godine. Zauzvrat, EU očekuje da na društvenim mrežama podijelite svoja iskustva s putovanja te tako postanete njezin ambasador.

Imate 18 godina i avanturistički ste tip osobe kojoj fali uzbuđenja u životu? Ako je vaš odgovor da, DiscoverEU mogla bi biti idealna inicijativa Europske unije za vas. Ovaj projekt omogućava mladima da besplatno putuju Europom, a u lipnju ove godine priliku za to je dobilo oko 15 000 njih od preko 100 000 prijavljenih. Druga tura prijava traje do 11. prosinca u 12:00 sati, što znači da imate još šest dana da postanete jedan od 12 000 ljudi koji će dobiti priliku putovati drugim najmanjim svjetskim kontinentom.

Što je uopće DiscoverEU?

DiscoverEU projekt je koji je pokrenula Europska unija s ciljem upoznavanja različitih kultura i običaja te stjecanja novih prijateljstava, a namijenjen je svim 18-godišnjim osobama na njenom području. Prvi put je organiziran u lipnju 2018. godine  U Hrvatskoj se tada prijavilo 1408 osoba, dok ih je 122 dobilo priliku za besplatno putovanje. Putuje se uglavnom vlakom, dok se odobrenje može dobiti i za autobuse i trajekte, a u iznimnim se slučajevima leti avionom. Europske države se same po sebi dosta razlikuju, a ta se različitost može spoznati odlaskom na festivale, u muzeje i obilaske gradova te brojne druge aktivnosti koje sami odabirete.

Što je potrebno za prijavu?

Na natječaj za DiscoverEU se možete prijaviti jedino ako:

  • Imate 18 godina, odnosno rođeni ste između 1. siječnja 2000. i 31. prosinca 2000. (uključujući i te datume)
  • Posjedujete državljanstvo jedne od članica Europske unije (zaključno s danom donošenja odluke o dodjeli besplatnih putovanja u siječnju 2019. godine)
  • Ispravno popunite online upitnik sa svojim osobnim podacima

Ukoliko vam je dodijeljeno besplatno putovanje, možete ga iskoristiti ako:

  • Vaše putovanje započinje u jednoj od država Europske unije
  • Planirate putovati između jednog dana i jednog mjeseca
  • Planirate putovati između 15. travnja 2019. (prvi mogući dan za polazak na putovanje) i 31. listopada 2019. (posljednji mogući dan za povratak)
  • Planirate putovati u barem jednu državu u inozemstvu koja je članica Europske unije
  • Želite postati ambasador DiscoverEU-a

Prijaviti se mogu i osobe s posebnim potrebama koje će dobiti savjete u vezi svog putovanja, te će im biti rečeno hoće li im biti pokriveni troškovi asistencije (npr. osoba za pomoć ljudima s oštećenim vidom).

Također, važno je napomenuti da ne možete putovati u ovoj turi ako ste osvojili putovanje prijavom u lipnju ove godine

Kada i kako se prijaviti?

Prijave su otvorene do 11. prosinca 2018. godine, a u njima morate dati svoje osobne podatke i navesti način pripreme za svoje putovanje. Nakon toga ćete morati odgovoriti na pet pitanja višestrukog izbora koja su vezana europsku kulturu te inicijativu EU kojoj je cilj povezivanje mladih. U konačnici, dobit ćete nekoliko dodatnih pitanja koja su u funkciji pomoćnih pitanja. Ona služe za lakše rangiranje prijava ako se na natječaj aplicira previše osoba. S prijavom započinjete na sljedećem linku.

Putovati možete i u skupini sa svojim prijateljima (maksimalno pet osoba po grupi), a jedini je uvjet da svi zadovoljavaju gore navedene uvjete. U tom slučaju, jedna osoba treba ispuniti prijavu. Na kraju prijave pojavit će se kod koji trebate proslijediti osobama s kojima želite biti u grupi. Oni se uz pomoć ovog koda trebaju registrirati na European Youth Portal te popuniti tablicu s osobnim podacima. Ako se ovaj dio ne odradi pravilno, osoba koja je prijavila putovanje može biti nagrađena, a da ostatak skupine ne bude. Zato pažljivo ispunjavajte formulare!

U toku svog putovanja možete organizirati susret s nekim drugim osobama ili skupinama koje sudjeluju u inicijativi DiscoverEU, a najbolje mjesto za to je na njihovoj Facebook grupi.

Koje su vaše obveze kao ambasadora projekta DiscoverEU?

Kao ambasador projekta DiscoverEU, European Youth Portal poziva vas da napišete svoja iskustva vezana za putovanje i podijelite ih na društvenim mrežama uz hashtag #DiscoverEU. Osim toga, unutar svoje škole možete prezentirati projekt te sudjelovati u natjecanju fotografija i videa s DiscoverEU-a i pritom osvojiti vrijedne nagrade.

Ako vas je zainteresirao projekt DiscoverEU, o njemu možete više pročitati ovdje.

FOTO: PIXABAY