LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poduzet prvi korak

Europska komisija započela postupak protiv dviju država zbog diskriminacije LGBTQ-zajednice

Mađarska i Poljska dobile su službenu opomenu Europske komisije zbog diskriminacije LGBTQ-zajednice, što je prvi korak koji se poduzima u slučaju povrede prava EU-a.

Mađarska i Poljska dobile su službenu opomenu Europske komisije zbog diskriminacije LGBTQ-zajednice, što je prvi korak koji se poduzima u slučaju povrede prava EU-a.

Nakon što su najavile diskriminirajuće poteze protiv LGBTQ-zajednice, Mađarska i Poljska mogle bi Europskoj uniji ozbiljno odgovarati za isto. Europska komisija već je učinila prvi korak koji se poduzima u slučaju povrede prava EU-a, a to je slanje službene opomene, prenosi Hina.
Vezano: Mađarska zabranjuje LGBTQ aktivistima ulazak u škole; EU osuđuje taj potez
Prisjetimo se, Mađarska je, kako smo već pisali, a kako i sada piše Hina, usvojila zakon kojim se zabranjuje promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti mlađima od 18 godina u školama, na televiziji i pri oglašavanju. Osim toga, usvojen je i zakon kojim je obavezno u knjigama za djecu naznačiti da LGBTQ-osobe odstupaju od tradicionalnih rodnih uloga.
– Zaštita maloljetnika legitimni je javni interes koji i EU zastupa. Međutim, u ovom slučaju Mađarska je propustila objasniti zašto bi izlaganje djece LGBTIQ-sadržaja bilo štetno za njihovu dobrobit ili u neskladu s najboljim interesima djeteta. – mišljenje je Komisije, kako piše Hina.
Opomena je upućena i Poljskoj jer se u nekim gradovima i općinama radi o zonama slobodnima od LGBTQ-a odnosno, kako se navodi, pripadajuće ideologije. Naime, kako prenosi DW, trećina Poljske još ranije proglasila se slobodnom od iste. Kako je rekao načelnik jednog takvog mjesta u Poljskoj, Klwowa, Piotr Papis, nisu protiv manjina, već protiv ideologije. Papis je dodao da ne žele dopustiti da netko dođe i kaže da je dobro biti seksualno drugačiji jer njihov sustav predviđa oca, majku i dijete.
FOTO: PIXABAY