LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Školstvo za budućnost

Europska država planira pokrenuti 3 škole za klimu i klimatske promjene

Više od 13 milijuna eura godišnje ulagat će se u nove klimatske škole, a učenici će učiti o poljoprivredi, prometu, energetici, građevinarstvu i otpadu.

Više od 13 milijuna eura godišnje ulagat će se u nove klimatske škole, a učenici će učiti o poljoprivredi, prometu, energetici, građevinarstvu i otpadu.

Danska vlada obznanila je kako uskoro pokreće tri škole za klimu i klimatske promjene. U nove obrazovne smjerove uložit će višemilijunske iznose te time žele ubrzati zelenu tranziciju, piše Green.hr.

Iz tamošnjeg ministarstva za djecu i obrazovanje izvijestili su da su takve škole važan preduvjet za zelenu tranziciju jer će rezultirati kvalificiranim radnicima koji će koristiti državi na tom putu, a kako bi obrazovanje podigli na najvišu kvalitetu najnovijim znanjem i tehnologijama, danska je vlada pozvala i poslovnu zajednicu da se uključi i sudjeluje u osnivanju novih škola.

– Zemlji očajnički trebaju vješti stručnjaci koji mogu pridonijeti zelenoj transformaciji. – istaknula je resorna ministrica Pernille Rosenkrantz-Theil.

Dodala je da Danskoj trebaju ljudi koji mogu graditi vjetroturbine u moru, postaviti stanice za punjenje i instalirati fotonaponske sustave.

Iz tog će se razloga tri nove poslovne škole u kojima će se učiti o klimi usredotočiti na predmete i sektore koji čine najveću razliku u smislu postizanja klimatskih ciljeva za 2030. i 2050. godinu. Oni će, između ostalog, nuditi obrazovanje u poljoprivredi, prometu, energetici, građevinarstvu i otpadu.

Kako stoji u njihovu priopćenju za javnost, Vlada će svake godine u obrazovni sustav ukupno uložiti više od 336 milijuna eura, a više od 13 milijuna eura izdvojit će godišnje za ulaganja u nove klimatske škole u razdoblju od 2023. do 2028. godine.

FOTO: UNSPLASH