LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište Yale

Elihu Yale: Tko je čovjek po kojem je ime dobilo jedno od najprestižnijih sveučilišta?

Sveučilište Yale dobilo je ime po jednom od svojih dobrotvora, Elihu Yaleu, koji je napravio značajnu donaciju 1718. godine.

Sveučilište Yale dobilo je ime po jednom od svojih dobrotvora, Elihu Yaleu, koji je napravio značajnu donaciju 1718. godine.

Sveučilište Yale jedno je od najpoznatijih i najcjenjenijih na svijetu, a svoje ime dobilo je po Elihu Yaleu, američkom trgovcu i  dobročinitelju. Iako je prezime Yale vjerojatno velškog podrijetla, Elihu Yale rodio se 5. travnja 1649. u Bostonu, u tadašnjoj koloniji Massachusetts, piše povijest.hr.

Yale je više od 20 godina radio za britansku istočnoindijsku kompaniju te naknadno postao i guverner u indijskom Madrasu. Za to vrijeme obogatio se putem sumnjivih ugovora s lokalnim trgovcima, zbog čega je i razriješen dužnosti. Zatim se preselio u London, gdje je svoje bogatstvo povećao ulaganjem.

Tada mala obrazovna institucija u gradu New Haven 1718. mu se obratila tražeći novčanu pomoć za izgradnju nove zgrade. Yale im je darovao 417 knjiga i znatnu količinu robe, koju su zatim prodali kako bi nabavili novac. Nova je zgrada zbog toga dobila ime po njemu, a kasnije i cijelo sveučilište. Elihu Yale ubrzo je preminuo, 1721. u Londonu.

FOTO: PIXABAY