LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Popis zanimljivih zabrana britanskim studentima

Dvije trećine britanskih fakulteta imaju ograničenja i zabrane

Zamislite da vaš fakultet izda zabranu odijevanja poput Caityln Jenner? Što biste rekli na zabranu bogohuljenja? Mišljenja su podvojena, a u Velikoj Britaniji vode se zanimljive rasprave.

Zamislite da vaš fakultet izda zabranu odijevanja poput Caityln Jenner? Što biste rekli na zabranu bogohuljenja? Mišljenja su podvojena, a u Velikoj Britaniji vode se zanimljive rasprave.

Najnovija istraživanja britanskih znanstvenika ističu podatak da je na čak 9 od 10 sveučilišnih kampusa na neki način sloboda studenata ograničena. Tvrdi se da je u posljednje tri godine cenzura još više porasla što se očituje u publikacijama pojedinih kampusa te pozivima gostujućih predavača koji održavaju predavanja studentima.

Na takozvani Free Speech University Rankings uvršteno je 115 sveučilišta i studentskih organizacija. Gotovo dvije trećine od analiziranih uvrštene su u listu ozbiljno ograničavajućih sloboda, dok je nekolicina stavljena u kategoriju upozorenja. Svijetli su primjeri Sveučilišta Buckingham, Trinity St. David i West of Scotland za koja je utvrđeno da nemaju nikakve restrikcije.  

Istraživanje je došlo i do podataka da postoje i zabrane odijevanja poput Caityln Jenner ili inzisitiranje da se u svakoj prilici ističe i priča o pojedinoj sveučilišnoj maskoti što zapravo predstavlja apsurd i baca sjenu na ozbiljnost dobivenih podataka. Nekim je istraživačima zasmetalo što su pojedina sveučilišta zabranila bogohuljenje smatrajući da ono nije regulirano nikakvim zakonom. Ipak, potrebno se zapitati vrijeđa li bogohuljenje religijske osjećaje pojedinca, a ne ga samo smještati u jednu perspektivu.

Čak i popularni LSE našao se na listi fakulteta s cenzurom, kao i Sveučilišta u Liverpoolu, Glasgowu, pa čak i Cambridge. Cijeli popis i ostale informacije o ovom, svakako kontroveznom istraživanju, možete pogledati na mrežnim stranicama inicijative. 

FOTO: PIXABAY