LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pandemija koronavirusa

Donosimo popis država u koje možete otputovati bez ograničenja

Osim što je došlo vrijeme kada Hrvatska prima turiste bez potrebe za samoizolacijom i nekih većih provjera na granici, hrvatski državljani također već mogu putovati u neke države u Europi.

Osim što je došlo vrijeme kada Hrvatska prima turiste bez potrebe za samoizolacijom i nekih većih provjera na granici, hrvatski državljani također već mogu putovati u neke države u Europi.

Boravak u izolaciji vjerojatno je svima donio višak vremena koje ste možda utrošili u planiranje sljedećeg putovanja. Iako nam se donedavno činilo kao da u skorije vrijeme nećemo moći dalje od granica Lijepe Naše, pa čak i mjesta prebivališta, možda će vas obradovati činjenica da već možete otputovati u neke europske države.

Podsjećamo, u Hrvatsku bez ikakvih komplikacija i potrebe za provođenjem samoizolacije mogu ući državljani Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske. 
 

Kamo možete putovati?


Bosna i Hercegovina

Od danas možete otići u Bosnu i Hercegovinu bez ikakvih ograničenja. Bez obzira na to jedu li vam se ćevapi ili trebate obaviti nešto poslovno, to ćete moći napraviti bez većih problema. Potrebna vam je osobna iskaznica ili putovnica, a nećete ni morati u samoizolaciju. 

– Od 2. travnja 2020. u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ciljem sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom (COVID-19), privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet, i to: Svilaj, Gejkovac, Pešin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorane, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica, Gabela Polje. – stoji u upozorenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Češka

Iako trenutno ne možete ondje turistički, mjere zabrane ulaska stranih državljana u Češku bez posjedovanja dozvole boravka trebale bi biti ukinute 13. lipnja. Iz odredbe su izuzete izvanredne i hitne situacije. Trenutno je moguć tranzit kroz Češku samo u svrhu povratka u Hrvatsku, uz notu koju 24 sata prije prelaska izdaje hrvatsko veleposlanstvo u Pragu.

Slovenija

Od ponedjeljka, 18. svibnja, sve osobe s prebivalištem ili dozvolom boravka u Republici Hrvatskoj mogu ući u Republiku Sloveniju bez posebnih uvjeta, osim onih koji imaju simptome zaraze koronavirusom, stoji na stranici MVEP-a. Preporučuje se pridržavanje uobičajenih epidemioloških mjera.

Srbija

U Srbiju možete još od 2. svibnja, kada je donesena Odluku o dopuni Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću. Ondje možete ući bez posebne suglasnosti ili dozvole te nije potrebno ni provođenje samoizolacije. 

Umjesto mjera izolacija i obaveze posjedovanja negativnog PCR testa uručuje se pismena obavijest, odnosno zdravstveno upozorenje na srpskom i engleskom o mjerama kojih se treba pridržavati radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

Nizozemska

U Nizozemsku mogu otputovati državljani zemalja Europske unije bez ikakvih ograničenja.

Iako je u navedenim državama dozvoljen ulaz bez navođenja posebnih i opravdanih razloga, sve države preporučuju odgađanje bespotrebnih i manje hitnih putovanja.
FOTO: PIXABAY