LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobri savjeti daleko se čuju

Direktor Applea: „Ako volimo svoj posao, još ćemo itekako raditi, samo će nam alat dobro pristajati u ruci”

Nasljednik Stevea Jobsa prilikom dodjele diploma na Standfordu izgovorio je štošta što se može naučiti te primijeniti u studentskom i poslovnom životu.

Nasljednik Stevea Jobsa prilikom dodjele diploma na Standfordu izgovorio je štošta što se može naučiti te primijeniti u studentskom i poslovnom životu.

Direktor Applea Tim Cook bio je pozvan na Sveučilište u Stanfordu da održi govor prilikom dodjele diploma. Tom je prilikom dao savjete bivšim studentima i svima prisutnima kako se postaviti u životu. Iz njegova se govora mogu izvući razne pouke koje će uvijek dobro doći studentima. 

Pozvao ih je da budu graditelji, odnosno kreatori, koji će ostaviti trag u svijetu i doprinijeti mu.

– Graditeljima odgovara uvjerenje da će njihov rad postati veći i do njih samih, od svih. Svjesni su da će njihovi postupci ostaviti učinak na mnoge generacije. Na neki način to je cijela poanta. – rekao je. 

Biti pripremljen ne znači biti spreman. – nastavio je Cook, dodavši da je tu lekciju on naučio nakon smrti osnivača Applea i svoga šefa Stevea Jobsa.

– A kada se sva prašina slegla, samo sam znao da ću sada morati pokazati najbolju verziju sebe. – rekao je.

Cook je spomenuo Jobsov savjet koji kaže da ne trebamo živjeti tuđi život.

– Vaše je vrijeme ograničeno, ne trošite ga živeći nečiji život. 

Cook je savjetovao prisutne da ne nastoje imitirati nekoga, kao na primjer one koji su prije nas došli na naše radno mjesto. Ako nam uloga ne odgovara, ulagat ćemo previše mentalnog napora, ta se energija može utrošiti na stvaranje.

Zatim je opovrgnuo izreku ako volite ono što radite, nećete ni jedan dan provesti u poslu. Iznio je vlastito iskustvo u Appleu koje ga je naučilo da ako volimo svoj posao, još ćemo itekako raditi, samo će nam alat dobro pristajati u ruci.

Upozorio je i na spremnost kod preuzimanja odgovornosti te rekao da kada odlučujemo o nečemu nije potrebno biti previše oprezan, već se usuditi pokušati. Od velike je važnosti širom otvoriti uši i oči te gledati na svijet iz svih kutova.

FOTO: FLICKR