LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Malo drugačiji Božić

Deset najbizarnijih svjetskih božićnih tradicija i legendi

Zastrašujuće priče iz mitologija raznih naroda otkrivaju tamnu stranu proslave božićnih blagdana.

Zastrašujuće priče iz mitologija raznih naroda otkrivaju tamnu stranu proslave božićnih blagdana.

Stigao nam je Božić, a s njim i sve prekrasne tradicije – ukrašavanje kuće i božićnog drvca, pečenje kolača, darovi, kuhano vino i mnoge druge. Svi smo bolje volje i čak je i najciničnijima među nama teško ostati gunđavima. Nije čudno da se Božić naziva i najčarobnijim dijelom godine Naravno, različiti dijelovi svijeta imaju različite tradicije kojima slave Božić, a mi vam donosimo popis deset najbizarnijih.

1. Tio de Nadal

Nema ničeg ljepšeg od tople vatre u hladno božićno jutro. No, Španjolci imaju nešto drugačiju zamisao o tome kako proslaviti Isusovo rođenje. Na božićno jutro u ognjište ili kamin stavljaju poveću cjepanicu koja se naziva Tio de Nadal. Nakon toga, djeca šibom ili štapom tuku cjepanicu kako bi ispraznila svoj sadržaj i podarila im poklone, uobičajeno u obliku sušenog voća i orašastih plodova. Naravno, tradicija je s vremenom evoluirala pa sada Tio de Nadal može izbaciti drugačije darove, a kako mnoge obitelji nemaju ognjište, djeca moraju pronaći alternativne načine dobivanja poklona od Tio de Nadala. Ono što je ostalo nepromijenjeno je pjesmica koju djeca pjevaju dok udaraju po cjepanici u kojoj mole Tio de Nadala za poklone.

2. Gryla

Gryla nam dolazi iz islandske mitologije i zastrašujuća je ogrica čija su omiljena hrana zločesta djeca. Većina legendi o njoj opisuje ju kao ženu s tri glave i tri oka u svakoj od njih. Ima i veoma duge zakrivljene nokte, ledeno plave oči na zatiljku i rogove poput koze. Uši joj vise sve do ramena i povezane su s njezinim nosom.

FOTO: Pinterest

3. Knecht Ruprecht

U gotovo svim tradicijama dobra djeca dobivaju nagradu, dok ona zločesta neku vrstu kazne. No, što s onom djecom koja nisu bila ni osobito dobra niti posebno zločesta, koja se nalaze negdje između? Za njih Nijemci imaju Knecht Ruprechta. Ruprecht izgleda poput pastira iz vaših jaslica, noseći dugu bradu, smeđi ogrtač i pastirski štap. U vrijeme prije Božića on obilazi zemlju i pita djecu znaju li moliti. Ako znaju, daruje im ukusne medenjake, a ako ne znaju, daruje im nešto beskorisno, ako pak odbiju moliti, pretuče ih vrećom punom pepela.

4. Perchten

Perchten je dvorodni duh koji izlazi iz svog obitavališta između 25. prosinca i 5. siječnja. S jedne strane imamo žensku stranu Schonperchten, odnosno lijepu Prechten, dok se na drugoj strani nalazi muški Schiachperchten, ružni Perchten. Schonperchten je darivateljica dobre sreće i darova, koja nagrađuje dobre ljude, dok je Schiachperchten ružna zvijer koja je u rodu s vragom i kažnjava zle osobe.

FOTO: Wikipedia

5. Jólasveinarnir

Jólasveinarnir, božićni momčići, sinovi su Gryle i njezinog supruga Leppalúðia. Sveukupno ih je trinaest i, jedan po jedan, pojavljuju se trinaest dana koji prethode Božiću. Svaki od njih ostaje dva tjedna, što znači da prvi Lad koji se pojavi odlazi točno na Božić, dok njegov zadnji brat odlazi na kraju svečanosti, 6. prosinca. Dok su u modernoj verziji priče prikazani kao nestašna djeca koja izvode bezazlene psine poput zatvaranja vrata ili jedenja cijele gradske zalihe jogurta, izvorna priča je bila mnogo mračnija. Kao i u modernoj verziji, silaze s planina na kojima obitavaju u danima prije Božića, no, umjesto bezazlenih psina, Yule Lads prate djecu i otimaju onu koja nisu dobila novu odjeću tijekom blagdana, kako bi ih pojeli.

6. Le Père Fouettard

Le Père Fouettard, čije ime znači otac koji šiba, i danas je viđen u Belgiji i Francuskoj. Možete pretpostaviti na koji način ovaj lik donosi blagdansko raspoloženje. No, to je najpitomiji dio ove priče. Le Père Fouettard započeo je svoj život kao vlasnik gostionice, otmičar i ubojica. Jednoga dana dok je radio u svojoj gostionici, svratila su trojica bogatih dječaka tražeći prenoćište na putu u vjerski internat. Vidjevši njihovo bogatstvo, La Père je zajedno sa svojom suprugom odlučio zatočiti i ubiti dječake kako bi uzeo njihov novac. Dok je pokušavao skuhati gulaš od mrtvih dječaka, pojavio se sveti Nikola i oživio dječake. Vidjevši njegovu moć, gostioničar se pokajao i postao pomoćnik svetoga Nikole koji bičevanjem kažnjava zločeste dječake i djevojčice.

7. Jólakötturinn

Jólakötturinn, odnosno božićna mačka, islandska je legenda koja datira iz 19. stoljeća. Iznimno je velika i luta naokolo loveći djecu koja nemaju novu odjeću za Božić. Prema legendi, ako se nađete oči u oči s božićnom mačkom, morate joj ponuditi dar, točnije, novu odjeću. Ako ne možete, Jólakötturinn će vas pojesti. U drugim verzijama priče neće vas pojesti, nego ukrasti vašu hranu i darove.

FOTO: Flickr

8. Kallikantzaroi

Ovi dlakavi grčki goblini žive u podzemlju i izlaze na površinu zemlje samo između Božića i prvog tjedna siječnja. Prema starogrčkom folkloru, oni su prodane duše umrlih koje ulaze u domove kroz dimnjake, stvaraju kaos i uništavaju stvari koje su pripadale pokojniku. Kako bi spriječili njihov ulazak, ljudi tradicionalno stavljaju biljke u ognjište ili pale sol.

9. Caganer

Jaslice su univerzalni znak Božića koji se pojavljuje diljem svijeta. No, Katalonci imaju svoju verziju. Dok u većini zemalja jaslice podrazumijevaju prikaz štalice u kojoj se nalaze Isus, Marija i Josip, uz životinje i Sveta tri kralja, katalonske jaslice obuhvaćaju cijeli grad Betlehem. U tome ne bi bilo ništa čudno kad Katalonci u svoje jaslice ne bi dodavali i lika kojeg nazivaju Caganer, što bi u prijevodu značilo onaj koji kaka.

FOTO: Pinterest

On je jedini u Betlehemu koji je morao na WC tijekom Isusova rođenja i sada je zauvijek ovjekovječen na taj način. Budući da su njihove jaslice toliko detaljne, pronalaženje Caganera popularna je božićna igra u Kataloniji. Dokaz Caganerove popularnosti je i masovna histerija koja je nastala kada ga je Barcelona pokušala izostaviti iz svog božićnog postava 2005. godine Pokrenuta je kampanja za spas caganera, što je dovelo do ogromne medijske zainteresiranosti i vlasti su morale popustiti pred premoćnom željom javnosti. Danas se Caganer može naći u obliku mnogih poznatih osoba, od Marilyn Monroe i Barracka Obame, do Lea Messija i Dalaj Lame.

10. Krampus

Krampusovo ime dolazi od germanskog korijena riječi kandža, a legenda o njemu seže daleko prije vremena Krista. U današnje vrijeme, Krampus predstavlja ultimativnog božićnog demona, antitezu Djedu Božićnjaku. Dok se u našim krajevima djeca većinom boje Krampusove šibe koju bi im ostavio u čizmici, djeca Njemačke i Austrije znaju koliko je Krampus opasan. Krampus bi zločestu djecu tukao i mučio prije nego bi ih oteo i zatočio u svom brlogu.

FOTO: PIXABAY