LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najveći dijamant

Crno brušeno bogatstvo prodano za 3.8 miljuna eura

Crni dijamant od 555 karata koji se oblikovao tri godine, prodan je u Londonu za cijenu od 3,16 milijuna funti, odnosno, 3.8 milijuna eura nakon nedavnog prvog izlaganja javnosti.

Crni dijamant od 555 karata koji se oblikovao tri godine, prodan je u Londonu za cijenu od 3,16 milijuna funti, odnosno, 3.8 milijuna eura nakon nedavnog prvog izlaganja javnosti.

Najveći brušeni dijamant na svijetu imena Enigma koji je nastao prije, pretpostavlja se, više od 2,6 milijardi godina, prodan je na aukciji koja se održavala u aukcijskoj kući Sotheby's u Londonu u periodu od 3. do 9. veljače. Dijamant je prodan u srijedu za iznos od 3,16 milijuna funti, odnosno, 3,8 milijuna eura, nešto niži iznos od očekivanog koji je iznosio 3,2 milijuna funti. Aukcijska kuća Sotheby's je dijamant nazvala svemirskim čudom uoči same prodaje.

Crno bogatstvo povezano je s brojkom 5 jer je sastavljano od 555,55 karata i 55 ploha. Smatra se da je ovaj rijedak crni ili karbonado dijamant nastao kada je meteorit ili asteroid udario u Zemlju prije više od 2,6 milijardi godina.

Uzevši u obzir da je sama Zemlja nastala prije 4,56 milijardi godina, ovaj dijamant tek je nešto mlađi od nastanka svijeta. Za karbonade je karakteristično da se pronalaze blizu površine Zemlje što se smatra indikatorom za njihovo izvanzemljasko podrijetlo. Sama vrsta ovakvog dijamanta pronađena je zasada tek u Brazilu i Srednjoafričkoj Republici.

Iako obični dijamanti nastaju pri iznimno visokoj temperaturi i tlaku na dubini od 150 km Zemljine unutrašnjosti na vulkanskom području, za ovu vrstu dijamanta podrijetlo nastanka jest svemir Međutim, kako je sami proces nastanka ovog dijamanta obavijen misterijom, dodijeljen mu je i prigodan naziv Enigma. 

– Smatra se da je ova specifična vrsta crnog dijamanta nastala ili od meteorskih udara koji su proizveli prirodno taloženje kemijskih para ili vanzemaljskog podrijetla – od eksplozija supernova koje su formirale asteroide s dijamantima koji su se na kraju sudarili sa Zemljom – rekla je aukcijska kuća.

Aukcionar Sotheby'sa  nadodaje da je kupac odlučio koristiti kriptovalutu za kupnju. Iako sama kuća nije htjela otkriti identitet kupca, poduzetnik kriptovaluta Richard Heart pohvalio se na društvenim mrežama da je on ponosni kupac ovog crnog rariteta. 

– Prodaja Enigme prilika je koja se pruža jednom u životu jer je riječ o jednom od najrjeđih, milijardu godina starih kozmičkih čuda poznatih ljudima", rekao je uslijed priprema za aukciju. Skeptici, pak, sumnjaju da je kamen izvanzemaljski, no to nije odvratilo kupca koji se dokopao gemološkog čuda. – rekao je gemolog Nikita Binani.

Potrebne su bile čak 3 godine stručnjacima da sirovi dijamant pretvore u dragulj s 55 ploha koji je recentno prikazan u Dubaiju, Los Angelesu i Londonu.

Oblik ovog dijamanta usko se veže oblik inspiriran bliskoistočnim simbolom moći i zaštite u obliku dlana, Hamsa, koji je također povezan s brojem pet.

– Veličina, oblik i izvor dijamanta Enigme čine ga jedinstvenim i nevjerojatnim – izjavio je Tobias Kormind, izvršni direktor najvećeg europskog online zlatara Mayfaira.

FOTO: UNSPLASH