LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podizanje svijesti o nestaloj djeci

#CheckBeforeYouChat: Pokrenut plesni izazov od 5 koraka na TikToku

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pridružio se kampanji #CheckBeforeYouChat. Riječ je o plesnom izazovu od 5 koraka na TikToku, koji ukazuje na korake vrbovanja djece na Internetu.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pridružio se kampanji #CheckBeforeYouChat. Riječ je o plesnom izazovu od 5 koraka na TikToku, koji ukazuje na korake vrbovanja djece na Internetu.

Svake godine 25. svibnja obilježava se Međunarodni dan nestale djece. To je dan za podizanje svijesti o nestaloj djeci i pružanje i više nego samo nade njihovim obiteljima.

– Obilježavamo ga u nadi za svu djecu za kojom se još traga te u sjećanje na svu onu djecu koja nikada nisu pronađena, ali i kao podsjetnik da sva djeca zaslužuju sretno djetinjstvo. Fenomen nestale djece smatra se jednim od najrizičnijih situacija u kojoj se nad djetetom mogu počiniti razna kaznena djela u vidu zlostavljanja, iskorištavanja ili da dijete postane žrtva trgovine ljudima. – ističu iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Napominju da je u Republici Hrvatskoj tijekom 2020. godine po statistici MUP-a zabilježeno 296 udaljavanja djece iz obiteljskog doma te 757 iz odgojnih ustanova. U čak 41 slučaju udaljenja iz obiteljskog doma, dijete je bilo mlađe od 14 godina, a posebno zabrinjava podatak da je u 12 slučajeva nad djetetom za vrijeme bijega počinjeno kazneno djelo.

– Veliki dio rada Centra za nestalu i zlostavljanu djecu usmjeren je na razne kampanje podizanja svijesti o potencijalnim opasnostima kada je dijete u bijegu. U zadnjih nekoliko godina veliki dio europskih zemalja usmjerava svoju borbu na zaštitu djece na internetu kao jednom od velikih rizika da ona budu žrtve otmice ili trgovine ljudima. – naglašavaju njegovi predstavnici.

Ove su se godine kao član organizacije Amber Alert Europe pridružili kampanji #CheckBeforeYouChat (#ProvjeritiPrijeDopisivanja). Riječ je o plesnom izazovu od 5 koraka na društvenoj mreži TikTok uz pjesmu Love Birds, koji ukazuje na korake vrbovanja djece na Internetu.

– Šokantna je procjena da je na Internetu svakodnevno aktivno više od 750 000 predatora, a nažalost svake godine sve je više djece koja postanu žrtve vrbovanja. – navode.

Prošle godine u RH po statistikama MUP-a, podsjećaju, zabilježeno je više od 227 slučajeva iskorištavanja djece za pornografiju. Pandemija COVID-19 nije zaustavila ni nestanak djece: u 2020. godini, temeljem prijava na telefonske linije 116000 koje djeluju u većini zemalja Europe, zabilježen je porast broja slučajeva za 17%.

– Upravo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u svrhu borbe protiv fenomena nestale djece, već gotovo deset godina vodi posebnu telefonsku liniju 116000 – nacionalni broj za prijavu nestale djece (Harmonizirani europski kratki kod 11600 – usluge s posebnom socijalnom osjetljivosti) te Centar za sigurniji Internet, čime pruža jednu bitnu uslugu građanima Republike Hrvatske u zaštiti njihovih najmlađih sugrađana. – dodaju njegovi predstavnici.

Sada kao član organizacije Missing Children Europe (MCE) žele potaknuti javnost da se priključe njenoj misiji i da aktivno podižu svijest kako bi podržali telefonsku liniju 116000 čiji je cilj osnaživanje i zaštita sve djece i obitelji svaki dan.

Više o kampanji #CheckBeforeYouChat objavljeno je na društvenim mrežama te web stranicama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet.
FOTO: CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU