LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetna inteligencija

Britanski znanstvenici žele povezati stanice ljudskog mozga s računalima

Cilj projekta je iskoristiti snagu ljudskog mozga za povećanje sposobnosti računala i rješavanje kompleksnih zadataka.

Cilj projekta je iskoristiti snagu ljudskog mozga za povećanje sposobnosti računala i rješavanje kompleksnih zadataka.

Započeo je projekt Neu-Chip vrijedan 3,5 milijuna funti koji će trajati tri godine i započeti uzgojem matičnih stanica ljudskog mozga na mikročipu u svrhu rješavanja problemskih zadataka, javlja Engineering and technology

Projekt provode istraživači s britanskog Sveučilišta Aston koji bi trebali slagati mreže matičnih stanica nalik ljudskom korteksu na mikročipove te zatim simulirati stanice pomoću svjetlosnih zraka promjenjivih obrazaca. U rujnu prošle godine razvijeni su prototipovi 3D printanih implantata koji povezuju mozak s računalima, preko kojih će znanstvenici pratiti promjenu i prilagodljivost stanica zahvaljujući 3D digitalnom modeliranju.
 
Kako piše Engineering and technology, velika računalna snaga i zahtjev za velikom količinom energije glavna su ograničenja konvencionalnog elektronskog pristupa čiji je cilj elektronski oponašati ljudsku neuralnu aktivnost. Stanice ljudskog mozga smatraju se prikladnim rješenjem za ovaj problem te, sukladno višestrukim funkcijama i niskim zahtjevima za energijom, mogu poslužiti za povećanje sposobnosti računala u rješavanju kompleksnih problemskih zadataka. 
FOTO: PIXABAY