LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kriza u Kabulu

Britanski student zatekao se u Afganistanu; opisao je kako izgleda proces evakuacije

21-godišnji Miles Routledge prije nekoliko je dana stigao na odmor u Afganistan, a samo dva dana nakon njegova dolaska talibani su zauzeli Kabul.

21-godišnji Miles Routledge prije nekoliko je dana stigao na odmor u Afganistan, a samo dva dana nakon njegova dolaska talibani su zauzeli Kabul.

Miles Routledge, britanski student, prije nekoliko je dana stigao na odmor u Afganistan, misleći kako se politička situacija još bar nekoliko mjeseci neće pogoršati te da će biti sigurno. 
 
VEZANO: Potresna priča studentice iz Kabula: „Sada se čini da moram spaliti sve što sam postigla u 24 godine svoga života”

No, dva dana nakon početka njegovog odmora, talibani su zauzeli Kabul, a 21-godišnji Miles Routledge trebao se evakuirati. Kao strani državljanin, navodno se prvo smjestio u sigurnu kuću odakle je nekoliko stranih medija s njim održalo intervju. Za The Spectator izjavio je da je prije putovanja bio pod dojmom da vlada još neće pasti i da je sigurno. 

– Na YouTubeu sam vidio ljude kako idu, mislio sam da će najgore što mi se može dogoditi biti trovanje hranom. – rekao je Miles za The Spectator. 

Jučer ujutro javio se i na svom Facebook profilu gdje je napisao da je dobro i da mu je udobno, ali upozorio je da se Afganistanci boje za svoj život.

– Talibani su nas pustili da prođemo do sigurne kuće, bilo ih je puno i sve je dugo trajalo, ali svi su se smijali i mahali jedni drugima. Spavao sam na cesti dok su vozila prolazila, a onda smo dospjeli do druge sigurne kuće u kojoj su nam dali vode i mogli smo odspavati. – napisao je.

Ubrzo nakon toga obavijestio je da se uspio evakuirati te da se ukrcava na let za Dubai. 

– Evakuirali su me oko 4 sa stotinjak drugih civila, nisam mogao na internet jer su blokirali signal. – napisao je na svom profilu. 

Routledge i inače voli ekstremni turizam. Na svojim profilima na društvenim mrežama nedavno se podsjetio puta u Černobil, a u intervjuu za The Times rekao je da ga privlače rizične situacije. Inače je student fizike na Sveučilištu Loughborough, a bavi se investicijskim bankarstvom. 

FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE