LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
RIBA International nagrada

Bolnica u Bangladešu proglašena najboljom novom građevinom na svijetu

The Friendship Hospital kao dio okruga Satkhira proglašena je najboljom novom građevinom od strane Kraljevskog instituta britanskih arhitekata

The Friendship Hospital kao dio okruga Satkhira proglašena je najboljom novom građevinom od strane Kraljevskog instituta britanskih arhitekata

Bolnica The Friendship Hospital u okrugu Satkhira na jugozapadnom dijelu Bangladeša, građevina osjetljiva na rastuću razinu mora, proglašena je najboljom svjetskom novom građevinom, izvještava CNN.

Bolnica prijateljstva u Satkhiri, okrugu sklonu ciklonama na jugu zemlje, proglašena je u utorak pobjednikom prestižne međunarodne nagrade RIBA (The Royal Institute of British Architects) za 2021., a njezini arhitekti pohvaljeni su jer su stavili brigu i humanost u srce svog dizajna.

Napravljena od cigla domaće proizvodnje, bolnica s 80 kreveta izgrađena je oko niza dvorišta obrubljenih mirnim, zasjenjenim šetnicama. Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA), koji organizira dodjelu, pohvalio je dizajn bolnice za stapanje s okolnim krajolikom i stvaranje pobuđujućeg i privlačnog iskustva za posjetitelje, pacijente i zdravstvene djelatnike. Dodjela se održava svake dvije godine, a nagrada se dodjeljuje zgradama ili građevinama koje pokazuju izvrsnost dizajna i društveni utjecaj. U priopćenju za javnost u kojem je proglašen pobjednik, RIBA je istaknula da je Bolnica prijateljstva izgrađena u krhkom i dinamičnom okruženju, gdje su žitna polja pretvorena u farme škampa zbog porasta razine mora.
– Ohrabruje me činjenica da bi ovo moglo potaknuti više nas da se posvetimo, ne usprkos, već zbog ograničenja resursa i sredstava, arhitekturi brige i za čovječanstvo i za prirodu, da se zajednički uzdignemo do hitnosti s kojima se danas suočavamo na planetarnoj razini –rekao je u izjavi za novinare glavni arhitekt Kashef Chowdhury.


Održivi dizajn i iznimna praktičnost


Bolnica uključuje nekoliko značajki održivog dizajna. Način na koji su uređena dvorišta potiče prirodnu ventilaciju i eliminira potrebu za klimatizacijom. Arhitekti su također stvorili sustav odvodnje koji kanalizira kišnicu iz cijelog kompleksa u spremnik za pohranu za buduću upotrebu i kako bi se spriječilo zalijevanje vode.

Ocjenjivački sud za nagradu činili su stručnjaci iz Europe, SAD-a, Azije i Južne Amerike, a predsjedala mu je francuska arhitektica i urbanistica Odile Decq. U izjavi za medije, Decq je rekla da je bolnica relevantna za kritične globalne izazove, kao što su nejednak pristup zdravstvenoj skrbi i porazni utjecaj klimatskih promjena na ranjive zajednice.
– To je demonstracija kako se lijepa arhitektura može postići dobrim dizajnom kada se radi s relativno skromnim proračunom i teškim kontekstualnim ograničenjima – dodala je Decq.
Odabrana među 16 finalista u 11 zemalja, bolnica je bila jedan od tri projekta u užem izboru za nagradu. U uži izbor ušla su dva europska projekta: James-Simon-Galerie, umjetnička galerija na berlinskom Muzejskom otoku i Lille Langebro, 525 stopa, odnosno 160 metara dugačak most bez vozila u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu. Dvogodišnja nagrada, odgođena godinu dana zbog pandemije Covid-19, posljednji put je dodijeljena 2018., kada je škola u ruralnom Brazilu proglašena najboljom novom zgradom na svijetu. 
FOTO: UNSPLASH