LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Traži se otkazivanje koncerata

Bend Rammstein optužen za seksualno zlostavljanje na after-partyjima

Bend Rammstein je imao sustav odabira djevojaka iz prvih redova, koje su pozivane na piće i seks s njim, prema najnovijim izvještajima njemačkih medija. Rammsteinov frontmen optužbe demantira i najavljuje pokretanje sudskih postupaka.

Bend Rammstein je imao sustav odabira djevojaka iz prvih redova, koje su pozivane na piće i seks s njim, prema najnovijim izvještajima njemačkih medija. Rammsteinov frontmen optužbe demantira i najavljuje pokretanje sudskih postupaka.

Till Lindemann, pjevač njemačkog rock benda Rammstein, suočen je s optužbama nekoliko mladih žena koje su prijavile sustav "castinga" korišten za regrutiranje obožavateljica za seks s pjevačem nakon njegovih koncerata. Skandal o navodnom seksualnom napadu i zlouporabi ovlasti izbio je nakon svjedočenja Irkinje koja je prijavila litavskoj policiji kako joj je piće bilo kontaminirano drogom za silovanje na after-partyju nakon prošlomjesečnog nastupa benda u Vilniusu.

Optužbe su se pojačale posljednjih dana jer je sve više žena počelo prepričavati kako funkcioniraju takozvani red 0 (najbliži pozornici) i after-partyji s Lindemannom. Rammstein, najpoznatiji njemački bend izvan Njemačke, nedavno je započeo svoju europsku turneju i između 7. i 11. lipnja održava četiri koncerta na Olimpijskom stadionu u Münchenu pa u Berlinu. Skandal je potaknuo promotore da se riješe reda 0 i zabrane zabave nakon nastupa. Oglasila se i njemačka vlada tražeći veću zaštitu žena na takvim nastupima. Ministrica Lisa Paus pozvala je na "ozbiljnu raspravu o odgovornosti umjetnika i organizatora prema svojim obožavateljima" i pozvala glazbenu industriju da se pridruži "savezu protiv seksizma".

Rammsteinova reakcija

Rammstein je u odvojenim izjavama uvjeravao javnost da optužbe shvaća "krajnje ozbiljno", ali je zanijekao da su se događaji koje je ispričala Irkinja dogodili: 

Možemo isključiti mogućnost da se ono što se tvrdi dogodilo u našem okruženju .

Povijest seksističkog ponašanja 

Grupa, poznata po spektakularnoj pirotehnici i provokativnim tekstovima, do sada je prodala  više od 50 milijuna ploča i punila stadione diljem svijeta. Lindemannova slava u Njemačkoj  kontroverznija je nego u inozemstvu, pogotovo nakon što objave knjige pjesama i pornografskog videa u proteklim godinama. Kritika, između ostalog, proizlazi iz jednog od tekstova, Weißes Fleisch, u kojemu očito mašta o seksualnom zlostavljanju onesviještene žene. Lindemann na svojim nastupima pokazuje seksualno eksplicitne skulpture koje sam dizajnira i često na pozornici mimikom oponaša spolne činove poput ejakulacije.
Izdavačka kuća Kiepenheuer & Witsch, koja je 2020. objavila antologiju poezije, objavila je da prekida sve veze s pjevačicom.
Stotine obožavatelja benda je pokušalo preprodati ulaznice za njihove nastupe u Münchenu između 7. i 11. lipnja, pišu njemački mediji, koji također prenosi da je Rammstein angažirao odvjetničku tvrtku i PR agenciju specijaliziranu za krizni menadžment. Slučaj je oživio pokret Me Too u Njemačkoj, koji je započeo prije šest godina kako bi istaknuo sustavnu prirodu rodno uvjetovanog i seksualnog nasilja u cijelom svijetu. Do sada su optužbe za seksizam u njemačkoj industriji zabave bile ograničene na svijet hip hopa, iako je tjednik Der Spiegel nedavno iznio na vidjelo navodna zlodjela poznatog glumca Tila Schweigera, u rasponu od seksizma do raširenog radnog mjesta maltretiranja radnika u svojoj posljednjoj proizvodnji.

Početak optužbi

Prva obožavateljica koja je otvoreno progovorila o navodnom zlostavljanju od strane 60-godišnje pjevačice Rammsteina je Shelby Lynn, 24-godišnjakinja iz Sjeverne Irske koja je 23. svibnja otišla na nastup benda u Vilniusu. U nizu objava na Twitteru i Instagramu prepričava svoje iskustvo u kojem je Ruskinja Alena Makeeva navodno imala posebnu ulogu u odabiru mladih obožavatelja koje će upoznati s pjevačem.
 
Prema njezinom izvješću, putem internetskih foruma saznala je da je Makeeva — koja se na svojoj Instagram stranici naziva "Casting direktorica na turneji s Tillom Lindemannom" — bila osoba koja je pomogla fanovima da dobiju pristup ekskluzivnim zabavama s grupom prije i poslije svirke. Lynn ju je kontaktirala na Instagramu i dobila poziv da joj se pridruži u redu 0 na reviji u Vilniusu.
 
Tijekom pauze tvrdi da ju je član ekipe odveo u garderobu ispod pozornice gdje je upoznala Lindemanna. Lynn u svom iskazu tvrdi da mu je rekla da ne želi imati seks s njim, na što je pjevačica reagirala vrlo agresivno. Žena tvrdi da je na pretpartiju popila samo dva pića te da joj je nakon nekog vremena postalo loše. Sumnja da joj je netko dolio piće, što bi objasnilo gubitke u pamćenju koje ima od te noći.

Nakon što je izašla u javnost sa svojom pričom, koja uključuje i fotografije velikih modrica koje ne zna kako je dobila, njemački tisak počeo je objavljivati svjedočanstva žena koje su govorile o sličnim iskustvima. U naknadnoj poruci od 30. svibnja irska obožavateljica je ponovila da nije optužila pjevačicu za silovanje: 
Till me nije dirao. Prihvatio je da ne želim spavati s njim. Nikada nisam rekla da me je silovao.
Za sada je njegov jedini slučaj koji se istražuje. Litavski policajci njezinu su izjavu kao moguću žrtvu seksualnog napada uzimali pet sati, a državno tužiteljstvo još nije odlučilo hoće li pokrenuti kaznenu istragu.

Priče objavljene u njemačkim medijima opisuju sustav koji je očito osmišljen kako bi među obožavateljima Rammsteina birao žene za seks s pjevačem. Priče objavljene u Die Welt, koji tvrdi da je potpisao izjave nekoliko žena, odgovaraju scenama koje je opisao irski obožavatelj. Makeeva je odabrala mlade žene za red 0. Kada su stigle, fotografirane su i snimljene te im je prije, za vrijeme ili nakon koncerta nuđeno im je da se upoznaju s bendom u backstageu.Također, oduzimani su im mobiteli i nuđen im je alkohol.

Süddeutsche Zeitung objavio je svjedočanstvo žene koja je nakon koncerta Rammsteina u Beču 2019. otišla na jednu takvu zabavu. Tvrdi da je pila alkohol i onesvijestila se, a kada je došla k sebi, našla se u hotelskoj sobi s Lindemannom: 
Bio je na meni. 
U svom iskazu kaže da je pjevačica pitala želi li da prestane i izašla iz sobe. Novine će vjerojatno morati iskoristiti potpisane izjave žena, jer je Rammstein u četvrtak najavio da će poduzeti pravne mjere protiv onih koji su objavljivali sadržaje o kojima se priča. U raznim medijima i na društvenim mrežama “više puta se tvrdilo da su žene na koncertima Rammsteina bile drogirane GHB-om ili alkoholom kako bi naš klijent s njima izvršio seksualne odnose”, navode odvjetnici benda. "Ovi su navodi uvijek lažni", dodaju.

Deseci žena

Novine i televizija NDR objavile su zajedničku istragu razgovarajući s desecima žena koje su im pokazale snimke zaslona chatova u kojima ih Makeeva pita znaju li za druge djevojke koje žele upoznati Lindemanna ili spavati s njim. Navode da su postojale dvije vrste zabava, neke s grupom, a druge koje su bile samo susreti s pjevačem. Ruskinja, koja je i sama obožavateljica Rammsteina, nije bila angažirana niti plaćena za ovaj posao snimanja, javljaju njemački mediji. “Casting director” im je dao upute kako se odijevati: “Seksi-elegantno, nisu sve u crnom”, glasilo je u nekim chatovima. Grupa je objavila da joj je zabranila koncerte.
 
Pitanje je jesu li sve žene koje završe s Lindemannom u poziciji da u bilo kojem trenutku povrate kontrolu nad situacijom ili se kasnije prisjete što se dogodilo. Ili ako je cijeli proces toliko asimetričan, toliko manipulativan od samog početka, da o dobrovoljnosti ne može biti govora, piše Süddeutsche Zeitung.
 
Shelby Lynn rekla je za Die Welt da je primila više od 1500 poruka nakon svoje prve objave i da je otprilike polovica bila podrška, 20% neprijateljskog karaktera, a ostale su govorile o sličnim slučajevima. Neki su joj slali fotografije modrica i govorili da su, kao i ona, pozvani u red 0, a zatim na piće čije su joj učinci bili nepoznati.

Poznata 21-godišnja njemačka influencerica rekla je u utorak da ju je Makeeva također pozvala na after party s drugim mladim ženama. Tvrdi da je Rus bio vrlo prijateljski nastrojen prema njima i da ih je zamolila da odlože svoje mobitele “zbog privatnosti”. Odveli su ih u svlačionicu - bio je to sportski stadion - gdje su bile dvije crne kožne sofe, stol i dva hladnjaka s alkoholnim pićima i nekoliko djevojaka koje su izgledale drogirano, "kao zombiji". Tvrdi da je stekla toliko loš dojam da je odmah otišla.

Na nadolazećim koncertima planira se zabrana bilo kakvog oblika partya nakon koncerata, koji uključuje interakciju s fanovima, a na društvenim mrežama započete su i peticije za otkazivanje njihovih koncerata.

 

 

 

FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT