LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
„Poo poo” autobus

Autobus koji pokreću ljudski izmet i otpatci

Prvi autobus koji pokreće ljudski izmet i otpatci hrane vozi ulicama Britanije

Prvi autobus koji pokreće ljudski izmet i otpatci hrane vozi ulicama Britanije

Četrdeset putnika, koliko stane u tzv. bio-bus, u njemu se svakodnevno vozi do bristolskog aerodroma. S punim spremnikom goriva autobus može prijeći 305 kilometara, a za napuniti spremnik potreban je godišnji otpad samo petero ljudi. 

Bio-bus kao gorivo koristi biometan koji se generira iz bristolske kanalizacije i otpadaka hrane koji su neprikladni za ljudsku prehranu. Korištenjem biometana stvaraju se niske emisije štetnih plinova, za razliku od, primjerice, korištenja dizela. Ovakav način iskorištavanja plina pomoći će smanjenju onečišćenja zraka te se ovim projektom može usmjeriti budućnost prema održivom javnom prijevozu. 

Proces proizvodnje plina za bio-bus predvodi firma GENeco. Prema riječima direktora Mohameda Assika, autobus doslovno pokreće lokalno stanovništvo, a nerijetko i ljudi koji se svakodnevno voze bio-busom. 

Stručnjaci smatraju da će vozila na plin u bliskoj budućnosti imati veliku ulogu pri osiguravanju više kvalitete zraka u Britaniji te da je ovo jasan primjer da ljudski izmet i ostatci hrane mogu biti važan izvor resursa.

FOTO: ZNANOST.GEEK.HR