LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prva žrtva "vatrenog proljeća"

Australija: Prilikom gašenja požara poginuo pilot

Kanader se srušio blizu grada Ulladulla, južno od Sidneyja, a tragične vijesti dolaze nakon što je australska vojska prozvana krivom za razbuktavanje velikog požara.

Kanader se srušio blizu grada Ulladulla, južno od Sidneyja, a tragične vijesti dolaze nakon što je australska vojska prozvana krivom za razbuktavanje velikog požara.

U urušavanju zrakoplova, koji je pomagao vatrogascima u gašenju požara koji bukte u Australiji, poginuo je pilot. Kanader se srušio blizu grada Ulladulla, južno od Sidneyja, a tragične vijesti dolaze nakon što je australska vojska proglašena krivom za razbuktavanje velikog požara. Identitet poginulog pilota još nije objavljen, ali je obitelj upoznata s njegovom smrću.

"Ovo je tragedija za cijelu vatrogasnu zajednicu", izjavio je Shane Fitzsimmon, regionalni povjerenik vatrogasaca.

Australija je preživjela srijedu, dan kojeg su svi istaknuli kao najveću opasnost u borbi protiv trenutnih požara. Četvrtak je započeo hladnijim vremenom, no ne i vlažnijim pa je aktivno još šezdesetak "vatrenih opasnosti". Najteže je stanje u području Blue Mountain, zapadno od Sidneyja, gdje su požari uništavali kuće i poljoprivredna zemljišta, no bez ljudskih žrtava.

"Ispričavamo se zbog bilo koje reakcije koja je mogla izazvati požar, a načinjena je od strane australske vojske", priopćila je vojska. Sumnja se da je jedan od požara u blizini Blue Mountaina izazvala eksplozija koja se pripisuje vježbama vojske.

"Vojska bi trebala biti pažljivija i obzirnija u svom djelovanju", ljutit je zbog navoda bio gradonačelnik Blue Mountaina.

I dok se požari polako smiruju, barem oni najopasniji, Australija zbraja štetu. Bila je ovo, na sreću, jedina žrtva, no uništeno je više od dvjesto kuća, a mnoštvo ljudi evakuirano je iz svojih domova. 90% australskih šuma je drvo eukaliptusa, biljke koja brzo gori i brzo se širi te bi australska vlada mogla početi razmišljati o substituciji eukaliptusa s drugim, manje opasnim biljkama. No, kako to biva na kraju svake tragedije, počinju se upirati prsti odgovornosti u političare. Samo da se u svemu tome ne zaboravi da ljeto u Australiju još nije došlo i neće još dva mjeseca.

FOTO: FLICKR