LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetno sveučilište

ASEF: Studenti i mladi profesionalci iz Azije i Europe učili o hrvatskom identitetu

Više od 50 sudionika iz Azije i Europe u sklopu ASEF ljetnog sveučilišta upoznalo se s hrvatskom baštinom, mediteranskom pričom jadranske obale i kulturnim održivim razvojem u Hrvatskoj.

Više od 50 sudionika iz Azije i Europe u sklopu ASEF ljetnog sveučilišta upoznalo se s hrvatskom baštinom, mediteranskom pričom jadranske obale i kulturnim održivim razvojem u Hrvatskoj.

Sudionici 22. ASEF-a, dvotjednog interdisciplinarnog projekta koji se provodi od 12. do 23. rujna u suradnji sa sveučilištima i drugim partnerskim organizacijama iz Azije i Europe, tijekom boravka u Hrvatskoj i Sloveniji posjetili su različita visoka učilišta. Ovogodišnje je izdanje održano pod nazivom Održivi turizam: mladi i zeleni rast pa su tako, primjerice, za vrijeme jednodnevnog posjeta Edward Bernays University Collegeu slušali predavanja dr. sc. Romane Lekić o hrvatskom turizmu i kulturnom održivom razvoju.

Pred više od 50 sudionika iz Azije i Europe pomoćnica dekana Bernaysa za studije turizma i renomirana turistička stručnjakinja dr. sc. Romana Lekić govorila je o UNESCO-ovoj baštini Hrvatske, mediteranskoj priči jadranske obale i kulturnom održivom razvoju u Hrvatskoj.

– Predavanja koja su polaznici ASFE ljetnog sveučilišta slušali objedinjuju održivost i autentične vrijednosti, gdje su one uključene i povezane s hrvatskim identitetom. Naglasak je stavljen na uključivanje lokalne zajednice u interpretaciju naše baštine, stoga su kao reprezentativni primjeri naše pomorske tradicije posebno istaknuti falkuša na Visu, tradicija brodogradnje na Murteru i rovinjska Batana, koja je nedavno stavljena na popis najbolje UNESCO-ove prakse zaštite nematerijalne baštine. Mnogi od polaznika prvi put dolaze u Hrvatsku pa je od iznimne važnosti bilo približiti im Hrvatsku kako bi proširili pozitivan glas o zemlji i u njima stvoriti emociju za ponovnim povratkom. – istaknula je dr. sc. Lekić.

Direktorica ASEF-a Leonie Nagarjan smatra kako je Hrvatska priznato turističko odredište te da ima puno dobrih primjera u praksi.

– Hrvatska svake godine privlači milijune turista svojim prekrasnim krajolikom i mnogobrojnim mogućnostima rekreacije na otvorenom. S jedinstvenim fokusom na komunikacijske i turističke studije Edward Bernays University College savršena je visokoobrazovna institucija za suradnju s ASEF-om i razvoj studijskih programa za naše sudionike. Drago nam je da je ASEFSU22 povezao naše dvije organizacije i otvorio put budućim zajedničkim aktivnostima i razmjenama. – zaključila je.

Inače, ASEF je osnovala 51 azijska i europska vlada, uključujući Hrvatsku, Europsku uniju i Tajništvo ASEAN-a. Riječ je o međuvladinoj organizaciji sa sjedištem u Singapuru, koja ima za cilj potaknuti međukulturalne razmjene i mrežu među mladima. ASEF ljetno sveučilište dvotjedni je interdisciplinarni, inovativni projekt koji se već 20 godina provodi u suradnji s azijskim i europskim sveučilištima i drugim partnerskim organizacijama.

FOTO: MILLENIUM PROMOCIJA