LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Suzbijanje širenja zaraze

Apple i Google prave aplikaciju za praćenje namijenjenu suzbijanju koronavirusa

Dvije najpoznatije tvrtke rade na aplikaciji koja će vas obavijestiti ako ste bili u doticaju s nekim pozitivnim na bolest COVID-19.

Dvije najpoznatije tvrtke rade na aplikaciji koja će vas obavijestiti ako ste bili u doticaju s nekim pozitivnim na bolest COVID-19.

Google i Apple udružili su svoje snage i najavili aplikaciju za praćenje širenja koronavirusa, pri čemu će omogućiti korisnicima da podijele podatke preko Bluetootha i određenih aplikacija zdravstvenih organizacija.

Praćenjem bi se moglo upozoriti osobe koje su bile u kontaktu s nekim zaraženim kako bi se i oni mogli testirati, a sustav će raditi i retrogradno – ako ste ranije bili u kontaktu s nekim tko je kasnije potvrdio da je pozitivan na bolest COVID-19, o tome ćete također dobiti obavijest.

Kako bi smirile brige oko praćenja i samim time narušavanja privatnosti, ove tvrtke ističu da ne bi pratili fizičku lokaciju korisnika, nego bi zabilježavali Bluetooth signal mobitela u 5-minutnim intervalima. Isto tako, neće se prikazivati osobni podaci korisnika, pa čak i ako budete obaviješteni da je netko zaražen, aplikacija će samo podijeliti ključeve i informacije o tom specifičnom periodu.

Primjerice, sretnete prijatelja i porazgovarate s njim, a za to vrijeme vaši mobiteli razmjenjuju anonimne informacije. Ako nakon toga saznate da ste pozitivni na koronavirus, unesete te podatke u zdravstvenu aplikaciju, a sustav po tome, nakon vašeg pristanka, šalje zapis o drugim mobitelima koji su bili u vašoj blizini prethodnih dana. Na mobitele drugih osoba stižu informacije od zdravstvene ustanove o karanteni i samoizolaciji, piše Bloomberg.
FOTO: PIXABAY