LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hyperion

Američki nacionalni park zabranio posjet najvišem svjetskom stablu zbog blogera

Hyperion, najviše stablo na svijetu službeno je zabranjeno za posjetitelje nakon što je priljev turističkih blogera opustošio okolnu šumu, a kazna ako mu netko pristupi može biti do šest mjeseci zatvora ili novčana kazna u iznosu od gotovo pet tisuća eura.

Hyperion, najviše stablo na svijetu službeno je zabranjeno za posjetitelje nakon što je priljev turističkih blogera opustošio okolnu šumu, a kazna ako mu netko pristupi može biti do šest mjeseci zatvora ili novčana kazna u iznosu od gotovo pet tisuća eura.

Najviše stablo na svijetu službeno je zabranjeno za posjetitelje nakon što je priljev turističkih blogera opustošio okolnu šumu, piše green.hr.

Obalna sekvoja visoka 115,92 metra poznata kao Hyperion nalazi se u kalifornijskom Nacionalnom parku Redwood u SAD-u. Smješteno duboko u šumama parka, stablo koje obara rekorde nije dostupno nikakvim stazama, što znači da se posjetitelji moraju boriti kroz šikaru kako bi došli do njega. Svatko tko se nađe u blizini najvišeg stabla na svijetu mogao bi se suočiti s kaznom do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 4884 eura. 

-Hyperion se nalazi izvan staze kroz gustu vegetaciju i potrebno je nešto više truda kako bi se došlo do stabla - stoji u upozorenju posjetiteljima Nacionalnog parka Redwood u Kaliforniji. -Kao posjetitelj, morate odlučiti hoćete li biti dio očuvanja ovog jedinstvenog krajolika – ili ćete biti dio njegovog uništavanja? - dodaju. 

Hyperion se nalazi u zatvorenom području kalifornijskog Nacionalnog parka Redwood bez službene pješačke rute do njega.

- Unatoč teškom putovanju, povećana popularnost zbog blogera, putopisaca i novinara rezultirala je devastacijom staništa koje okružuje Hyperion - rekli su dužnosnici parka u izjavi.

Korijenje ovih stabala raste blizu površine, što znači da su osjetljiva na pojačane korake, a njihova starost ih čini posebno osjetljivima.

- Dok vi možda mislite da ste samo jedna osoba koja posjećuje drvo, tisuće drugih vjerojatno misle isto kada pješače izvan staze - dodali su.

Čak i jedan posjetitelj može imati razoran utjecaj na stanište u tom području. Zaposlenici kažu da su također pronašli smeće, uključujući ljudski otpad na putu do lokacije. Iz parka tvrde da se doista ne isplati riskirati kaznu da biste posjetili stablo koje drži svjetski rekord jer ga je teško vidjeti s tla, a deblo nije tako impresivno.

Nacionalni park Redwood u Kaliforniji dom je nekih od najviših stabala na svijetu. Otkriven 2006. godine, Hyperion je službeno najviši prema Guinnessovim svjetskim rekordima. Sekvoje ovdje rastu do tako velikih visina zbog jedinstvenih uvjeta. Njihovom visokom rastu pridonose velike količine kiše, ljetna magla koja ih sprječava da izgube vodu i umjerena klima. Ova stabla također žive nevjerojatno dugo, a procjenjuje se da je Hyperion star između 600 i 800 godina.
FOTO: PEXELS