LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SAD reagira

Američke akcije na sjeveru Afrike

U Tripoliju su američke specijalne snage uspjele u svom naumu te su uhvatili Abou Anas al-Libija, terorista kojeg su tražili petnaest godina zbog njegove upletenosti u bombaškim napadima u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

U Tripoliju su američke specijalne snage uspjele u svom naumu te su uhvatili Abou Anas al-Libija, terorista kojeg su tražili petnaest godina zbog njegove upletenosti u bombaškim napadima u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

Sjedinjene Američke Države izjavile su kako su njihove akcije u sjevernoj Africi pokazale teroristima da „mogu bježati, ali se ne mogu sakriti”. Akcije u Libiji i Somaliji dogodile su se u subotu, 5. listopada.

U Somaliji komandosi su se iskrcali u južnoj luci Barari, no nisu uspjeli u naumu da nađu vođu terorističke skupine Al-Shabaab, kojeg se povezuje sa napadima u kenijskom trgovačkom centru. Nešto zapadnije, u Tripoliju, američke specijalne snage uspjele su u svom naumu te su uhvatili Abou Anas al-Libija, terorista kojeg su tražili petnaest godina zbog njegove upletenosti u bombaškim napadima u Keniji i Tanzaniji 1998. godine

Libija je promptno tražila odgovor Amerikanaca za njihove akcije na libijskom tlu.

Prema izjavama članova obitelji Al-Libija, napad se dogodio u subotu u ranim jutarnjim satima nakon jutarnjih molitvi u obližnjoj džamiji. Prozori na autu bili su razbijeni dok se parkirao, a Al-Libijev sin je napadače opisao kao „odjevene na libijski način i libijskog narječja”. Jedan od „rehabilitiranih” terorista koji sada radi na širenju antiterorističke propagande izjavio je za CNN da je Al-Libijeva supruga bila prisutna kod napada te kako mu je rekla da je napad bio „toliko iznenadan, nije uspio ni posegnuti za oružjem, a kako su došli, tako su brzo i otišli”.

„Vjerujem da ove dvije akcije pokazuju determiniranost američke vlade da se bori protiv terorizma, te poručujem svim pripadnicima Al-Quaede i njenim pristalicama da „mogu bježati, ali se ne mogu sakriti” prenio je BBC izjavu američkog tajnika Johna Kerryja.

Profil Anasa al-Libija 

*Rođen: 30.03.1964.

*Mjesto rođenja: Tripoli, Libija

*Nacionalnost: Libijac

*Profesija: informatičar

Dotični libijski džihadist bio je na listi „najtraženijih" FBI-a od 2001. godine, a vjeruje se da je u to vrijeme živio u Iranu. U engleskim se medijima pojavila informacija kako je devedesetih godina prošloga stoljeća čak živio i u Manchesteru gdje je tražio politički azil od britanske vlade. Al-Libi se vratio u svoj rodni Tripoli prije dvije godine

I Pentagon je izašao sa priopćenjem kako se Al-Libi trenutno nalazi na sigurnoj lokaciji izvan Libije te da je njegovo „zadržavanje” potpuno zakonito. Libija također traži pojašnjenja od američke strane, inzistirajući na tome da se svakom njenom građaninu „mora suditi u Libiji”. Međutim, teško je očekivati od američke strane popuštanje, pogotovo imajući na umu da sud u New Yorku već ima pripremljenu optužnicu protiv zloglasnog Al-Libija.

Američke akcije rezultat su dugogodišnjeg planiranja i skupljanja podataka od strane američkih obavještajnih službi.

No neuspjela akcija u Somaliji pokazala je i neke slabosti američkih obavještajaca. Tražena osoba nije bila kod kuće u trenutku napada, a specijalna postrojba američke mornarice Navy SEALS nije se dovoljno pripremila za veliki otpor kojeg su zatekli kod pokušaja hvatanja vođe Al-Shabaaba.

FOTO: US ARMY AFRICA/FLICKR