LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
A-TRAKTORI

Ako u Švedskoj vidite tinejdžere za volanom velikih makina, ne brinite – dozvoljeno je

U Švedskoj djeca u dobi od 15 godina i starija mogu voziti ova vozila bez vozačke dozvole, pod uvjetom da voze prilagođenom brzinom i da posjeduju dozvolu za moped ili traktor.

U Švedskoj djeca u dobi od 15 godina i starija mogu voziti ova vozila bez vozačke dozvole, pod uvjetom da voze prilagođenom brzinom i da posjeduju dozvolu za moped ili traktor.

Ako ste u Švedskoj i vidite nekog tko je naočigled premlad za vozačku dozvolu, znajte da vjerojatno legalno sjedi za volanom i da najvjerojatnije vozi A-traktor.

A-traktori postali su izuzetno popularni u Švedskoj među djecom i tinejdžerima koji još uvijek nisu stekli dozvolu za vožnju, a radi se o automobilima i kamionima koji su modificirani tako da ne prelaze brzinu od 30 km/h, a koji su dobili naziv po propisu koji se izvorno odnosi na poljoprivredna vozila. Ta informacija i ne čudi ako u obzir uzmemo da oni i jesu bili namijenjeni primarno mladima u ruralnim područjima, međutim to više nije tako. Da je ta mogućnost davno prerasla tu priču, govori i činjenica da je Švedskoj registrirano oko 50 000 tih vozila u samo dvije i pol godine, a vlasti su uvele obveznu provjeru ispravnosti vozila tek 2018. godine.

Tako djeca u dobi od 15 godina i starija mogu voziti ta vozila bez vozačke dozvole, pod uvjetom da voze prilagođenom brzinom i da posjeduju dozvolu za moped ili traktor. Tu mogućnost koriste i djeca u bogatim predgrađima Stockholma koja se redovito mogu vidjeti kako voze luksuzne automobile poput Porsche Cayennea te se upravo zbog toga postavlja pitanje jesu li takvi propisi adekvatni za sigurnost na cestama.

Unatoč tomu, a-traktori predstavljaju san o neovisnosti za djecu koja još nisu stekla dozvolu za vožnju, a vlasti pokušavaju pronaći način da ne ograničavaju slobodu i neovisnost mladih ljudi i pritom zaštite druge sudionike u prometu.
FOTO: UNSPLASH