LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Adventske destinacije

5 advenata koje morate posjetiti ovih blagdana

Iako je advent u Zagrebu posljednjih godina najuspješnija zagrebačka turistička manifestacija koja ruši rekorde posjećenosti, donosimo Vam popis adventskih destinacija u susjednim zemljama, koje ove godine svakako trebate posjetiti.

Iako je advent u Zagrebu posljednjih godina najuspješnija zagrebačka turistička manifestacija koja ruši rekorde posjećenosti, donosimo Vam popis adventskih destinacija u susjednim zemljama, koje ove godine svakako trebate posjetiti.

Glavni nas grad ni ove godine u adventsko vrijeme nije razočarao atrakcijama poput Ledenog parka, pješačke zone u Masarykovoj i Preradovićevoj ulici, Zrinjevca Fuliranja na Strossmayerovu trgu te bogatom ponudom slastica i kuhanog vina, no za one malo pustolovnijeg duha otkrivamo adventske destinacije smještene nekoliko sati vožnje od glavnoga grada, koje je itekako vrijedno posjetiti.
 


VEZANO: Advent na Savi: „Cijene su proizvoljne, ljudi daju onoliko koliko mogu“


 

1. Budimpešta

 

Prema službenoj stranici Najboljih destinacija Europe, ispitanici diljem svijeta ove su godine na prvo mjesto smjestili glavni grad Mađarske, Budimpeštu. Savršeno kuhano vino i mađarske specijalitete možete kušati na glavnome božićnom sajmu koji se održava na trgu Vörösmarty. Idealno poslijepodne možete provesti uživajući na klizalištu koje je smješteno na Trgu sv. Stjepana te razgledavajući spektakularnu rasvjetu, jaslice i adventski vijenac smješten ispred bazilike.

 
FOTO: Budimpešta/ Unsplash
 

2. Beč

 

Najveći adventski sajam u Beču smjestio se upravo ispred gradske vijećnice, gdje uz božićne dekoracije, slatkiše, poklone i topla pića možete doživjeti pravi blagdanski ugođaj. Klizalište „Bečki ledeni san“ prostire se na otprilike 3000 kvadratnih metara, a božićnih radionica za djecu također neće nedostajati. S panoramskog kotača posjetitelji će uživati u jedinstvenom pogledu i iskusiti pravu čar ovoga sajma.

 
FOTO: Beč / Unsplash
 

 

3. Dresden

 

Dresden je gradić koji se može pohvaliti najstarijim božićnim sajmom u Njemačkoj. Riječ je o sajmu Striezelmarkt, koji je prvi put održan davne 1434. godine. Osim što se možete voziti božićnim vlakićem i panoramskim kotačem te uživati na brojnim festivalima i koncertima, nikako se nemojte zaboraviti zaustaviti na osvijetljenim božićnim štandovima kako biste kušali Striezel, božićnu slasticu po kojoj je sajam dobio ime.

 
FOTO; Dresden/ Youtube screenshot
 

4. Govone & Asti

 

Čarobno božićno selo događaj je u kojem sudjeluju Govone, Asti i San Damiano d’Asti, tri talijanska gradića poznata po najljepšem božićnom sajmu u Italiji. Božićni sajmovi kojima čar pružaju prekrasni ručni radovi smješteni su u povijesnoj jezgri grada Asti, dvorac Govone domaćin je glazbenog showa u kojem se u bajkovitom okruženju kreće u potragu za Djedom Božićnjakom, dok žive jaslice možete pronaći u općini San Damiano d'Asti. Ako ste u potrazi za mirnijim obiteljskim okruženjem, ovo je destinacija upravo za Vas.

 
FOTO. Govone Božićni sajam/ Youtube screenshot


5. Prag

 

Ako ste pak u potrazi za življom atmosferom, turistička destinacija atraktivna tijekom cijele godine, osobito za vrijeme blagdana, svakako jest Prag. Osim raznolikih štandova, božićnih pjesama, velike ponude hrane i domaćih napitaka, u Pragu će Vas oduševiti 22 metra visoko okićeno božićno drvce smješteno na Starom gradskom trgu. Glavni božićni sajmovi održavaju se upravo na Starom gradskom trgu i Vjenceslavovu trgu, koji se nalaze na vrlo maloj udaljenosti.

 
FOTO: Prag/ Unsplash
 
FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA, PIXABAY/ILUSTRACIJA, CANVA/ILUSTRACIJA, STUDENTSKI.HR/ANA KOLINGER