LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
20. Igre prijateljstva

Četiristo mladih sportaša okupilo se na „Igrama prijateljstva” u Rijeci, evo tko se popeo na postolje

Mladi sportašI do 16 godina natjecali su se u malom nogometu, košarci, odbojci, rukometu, stolnom tenisu i šahu.

Mladi sportašI do 16 godina natjecali su se u malom nogometu, košarci, odbojci, rukometu, stolnom tenisu i šahu.

Sportaši i sportašice Primorsko-goranske županije ostvarili su veliki uspjeh postavši ukupni pobjednici 20. Igara prijateljstva, koje su održane u Rijeci od 30. kolovoza do 1. rujna 2024. godine. Ove godine igre su okupile 400-tinjak mladih sportaša do 16 godina iz Unsko-sanskog kantona (BiH), Novog Mesta (Slovenija), Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije, a natjecali su se u malom nogometu, košarci, odbojci, rukometu, stolnom tenisu i šahu.

Na završnoj svečanosti, koja je održana u prostorijama Exportdrva, pobjedničkoj ekipi Primorsko-goranske županije uručen je prijelazni pehar, a nagradu su uručili dožupan Petar Mamula i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić. Drugo mjesto osvojilo je Novo Mesto, dok su treće mjesto zauzeli sportaši i sportašice Osječko-baranjske županije. Unsko-sanski kanton završio je na četvrtom mjestu.

Igre prijateljstva pokrenute su prije 22 godine s ciljem zbližavanja mladih iz regija i država koje su bile pogođene ratnim stradanjima. Ova jedinstvena inicijativa, koju su osmislili Sportski savez Unsko-sanskog kantona i Savez sportova Ličko-senjske županije, iz godine u godinu razvija pozitivni natjecateljski duh, s naglaskom na socijalizaciju, međusobno druženje te upoznavanje različitih kultura i običaja.

Izašli su rezultati natječaja za studentski smještaj u Rijeci, studenti imaju 8 dana za prigovore


Miljenko Butković, predsjednik Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, istaknuo je kako su organizatori bili pod velikom odgovornošću s obzirom na veliki broj sudionika.
 

"Pao mi je kamen sa srca s ovim proglašenjem, ipak je na nama bila velika odgovornost, 400-tinjak djece velika su briga. Od prijevoza, natjecanja prehrane, do slobodnih aktivnosti. Nije bilo ozljeda, nije bilo problema, završilo je sve dobro i drago mi je da je sve tako završilo. Bilo je uspješno i u sportskom dijelu što se naše Županije tiče, ali bilo je uspješno i u svim drugim aspektima. Odnose s ovim ljudima koje mi imamo danas i ovi odnosi koje su uspostavili ovi mladi ljudi, trajat će dugo godina unaprijed. To je zalog za budućnost.", izjavio je Butković.


Elvis Felić, predsjednik Skupštine Igara prijateljstva i tajnik Sportskog saveza Unsko-sanskog kantona, također je izrazio zadovoljstvo organizacijom ovogodišnjih igara, naglasivši da je domaćin osigurao vrhunske uvjete za sve sportaše.
 

"Kao predsjednik Skupštine Igara prijateljstva mogu reći da je ovo natjecanje bilo organizirano zaista na vrhunskom nivou, domaćini su se maksimalno potrudili osigurati sve uvjete za naše sportaše, a posebno nam je drago da su nam osigurali da se djeca u ovom prekrasnom gradu ipak stignu malo podružiti na moru. Srećom, nije bilo nikakvih ozljeda, sva natjecanja su protekla u najboljem mogućem redu, a što se rezultata tiče uvijek pobijedi najbolji.", dodao je Felić.


Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, zaključila je kako su svi napori organizatora urodili plodom, naglašavajući da su djeca otišla iz Rijeke zadovoljna i prepuna pozitivnih uspomena.
 

"Nadam se da će svi ovi mladi ljudi iz Rijeke otići zadovoljni i prepuni pozitivnih uspomena. Organizacija je krenula prije godinu dana, sve smo na vrijeme pripremili, dali smo sve od sebe, zajedno s našim volonterima, trenerima, sucima, svima veliko hvala što su pomogli da 20. Igre prijateljstva – Rijeka 2024. proteknu na najbolji mogući način.”, kazala je.


Sljedeće godine domaćin Igara prijateljstva bit će Unsko-sanski kanton, a organizatori se već sada pripremaju za ovaj veliki sportski događaj koji će ponovno okupiti mlade sportaše iz različitih regija.
IZVOR: PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA