LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr

Započela provedba projekta SIMS, vrijednog 1,4 milijuna kuna

Centar za razvoj mladih u partnerstvu s Pragmom ojačat će kapacitete budućih medijskih djelatnika za proizvodnju programskih sadržaja namijenjenih povećanju vidljivosti ranjivih skupina.

Centar za razvoj mladih u partnerstvu s Pragmom ojačat će kapacitete budućih medijskih djelatnika za proizvodnju programskih sadržaja namijenjenih povećanju vidljivosti ranjivih skupina.

Centar za razvoj mladih 1. rujna 2020. započeo je s provedbom projekta SIMS – socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr. U njegovu će se sklopu, tijekom 24 mjeseca koliko traje, osnaživati studenti diplomskog studija novinarstva, kao budući medijski djelatnici, za kvalitetnije izvještavanje o nezaposlenim mladima radi suzbijanja njihove socijalne isključenosti.

 

Projekt se provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je 1 400 000 kuna.

 

Kroz SIMS se jačaju kapaciteti novinara te se proizvode i objavljuju programski sadržaji namijenjeni povećanju vidljivosti ranjivih skupina

 

Prije no što studenti diplomskog studija novinarstva, njih ukupno 30 u dvama ciklusima, započnu s kreiranjem sadržaja kojim će na portalu Studentski.hr povećavati vidljivost ranjivih skupina, odnosno nezaposlenih mladih, proći će edukacije koje će ih za to osposobiti – kako one koje će unaprijediti njihove novinarske vještine tako i one u kojima će se pomno upoznati s problematikom skupine o kojoj će izvještavati.

 

Očekuju ih individualne edukacije, ali i grupne – Novinarske akademije. Jedna Novinarska akademija obuhvaća 10 jednodnevnih susreta tijekom kojih će učiti o utjecaju nezaposlenosti na mentalno zdravlje mladih, o specifičnoj problematici hrvatskog tržišta rada, o novim pristupima medijskom izvještavanju, kreativnom izvještavanju, zatim o mladima kao primateljima naknada iz sustava socijalne skrbi središnje države i JLPS-a, o nezaposlenim i ujedno neaktivnim mladima, o mladima u riziku za razvoj ili koji se već nalaze u statusu nezaposlenosti i nepohađanja obrazovanja i osposobljavanja illi su rano napustili obrazovanje te o mladima s problemima u ponašanju, s problemima mentalnog zdravlja i osamostaljivanja (separacija od roditelja).

 

U sklopu projekta planirana je i prilagodba sadržaja osobama s invaliditetom, što obuhvaća izradu audioverzija objavljenih članaka kao i pokretanje podcasta – Studentski.hr TV.


Navedenim aktivnostima prethodit će opsežno istraživanje o utjecaju nezaposlenosti mladih na socijalnu isključenost te o medijskoj zastupljenosti iste problematike, na kojem će se one temeljiti. A teme i sadržaji nastali u pripremi i realizaciji edukacija, s teorijsko-znanstvenim i praktičnim okvirom, objedinit će se u publikaciji koja će poslužiti kao edukativni materijal za puno širu populaciju medijskih djelatnika.

 

Važnost i vrijednost SIMS-a za novinare i za mlade nezaposlene

 

Problem nezaposlenosti mladih jedan je od gorućih problema u cijeloj Europskoj uniji, a uzroci stopa nezaposlenosti mladih ne potječu iz njihove generacijske specifičnosti, već odražavaju stanje potražnje za radom. Drugim riječima, nalaze se u nepovoljnom položaju zbog premalog broja novih radnih mjesta, a slabije su konkurentni za određenu poziciju zbog saturiranosti tržišta rada kandidatima s bogatijim radnim iskustvom. Kako nacionalne politike mogu samo dijelom odgovoriti na potrebe nezaposlenih mladih, Centar za razvoj mladih ovim će projektom poticati osvještavanje šire javnosti – kako samih mladih tako i poslodavaca – o utjecaju koju njihova nezaposlenost ostavlja na njihov položaj u društvu, odnosno kako ih ona dovodi u stanje socijalne isključenosti. Javnost bi u konačnici trebala postati osjetljivija na ovaj problem, a njenom senzibilizacijom potaknut će se pozitivne promjene ka njegovu rješavanju.

 

S obzirom na to da je stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu aktivnosti osobe najviša kod nezaposlene osobe i iznosi 42,9%, strateško područje zapošljavanja i pristupa zapošljavanju jedno je od značajnijih, a njime se može doprinijeti smanjenju stope rizika od siromaštva – stoji u Strategiji borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj. Vođen time, SIMS će raditi upravo na novim načinima povećanja njihove zapošljivosti/zaposlenosti.

 

Mediji, odnosno medijski djelatnici važan su čimbenik u podizanju svijesti javnosti. Međutim, oni su danas izloženi velikom broju informacija i ozbiljnim vremenskim pritiscima. Ograničen vremenski rok za plasman sadržaja potiče kako posuđivanje sadržaja tako i sadržaj upitne kvalitete, odnosno sadržaj neosjetljiv na marginalizirane skupine. Kod uključenih novinara projekt SIMS tu će činjenicu promijeniti.

 


Projekt SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr provodi Centar za razvoj mladih (CERM) u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Za sve projektne aktivnosti kao i sadržaj nastao u njihovu sklopu odgovoran je isključivo CERM.
 
FOTO: STUDENTSKI.HR