LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Seksualno zdravlje utječe na kvalitetu života

O seksualnom zdravlju mladih: „Intimni dijelovi tijela su toliko ljudima intimni da ponekad i pričanje o njima stvara ogoljavanje, nelagodu.”

Razgovarali smo s psihoterapeutkinjom Ivanom Grabar o seksualnom zdravlju mladih te smetnjama s kojima se mogu susresti u adolescentskoj dobi. Depresija, anksioznost i druge psihičke smetnje povezane su sa zdravim seksualnim životom. No, u Hrvatskoj ova je tema još uvijek tabu. Potražiti pomoć i pitati za savjet, nije sramota. Kada potražiti pomoć i kako se postaviti objašnjava nam Ivana.

Razgovarali smo s psihoterapeutkinjom Ivanom Grabar o seksualnom zdravlju mladih te smetnjama s kojima se mogu susresti u adolescentskoj dobi. Depresija, anksioznost i druge psihičke smetnje povezane su sa zdravim seksualnim životom. No, u Hrvatskoj ova je tema još uvijek tabu. Potražiti pomoć i pitati za savjet, nije sramota. Kada potražiti pomoć i kako se postaviti objašnjava nam Ivana.

 

U svrhu prilagodbe sadržaja na portalu osobama s invaliditetom, u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr izrađena je cjelovita audio verzija članka.


Iako je danas društvo napredovalo po pitanju svjesnosti o važnosti očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja, i dalje je mladima teško otvoreno o njoj govoriti.

Nedostatak razgovora o ovoj temi, pa i tabuiziranje, čest je slučaj u javnosti, u obitelji, pa čak i među prijateljima. Ono može biti zbog, ali i radi neugode i srama te iz neznanja, s čime se pogotovo susreću mlade osobe koje tek uče o sebi i o drugima. Kada govorimo o sramu, ovdje prvenstveno mislimo na psihološki faktor povezan sa seksualnim zdravljem.

O tome zašto je seksualno zdravlje još uvijek tabu, što je normalno u seksu i kako uskladiti libido u vezi, razgovarali smo s psihoterapeutkinjom za partnerske i seksualne odnose, Ivanom Grabar

Seksualno zdravlje kao rezultat i uzrok mentalnog zdravlja

Pitanje seksualnosti izrazito je važno pitanje svakoga pojedinca. Prvenstveno, ono utječe na naše zdravlje i reproduktivni sustav, ali i naš osjećaj pripadnosti društvu. Često kada govorimo o seksualnosti, govorimo o seksualnom fizičkom zdravlju poput spolnih bolesti, zaštite, odlazak kod ginekologa, kao i kod urologa, sociokulturnom faktoru poput prisile, nasilja, pa čak i diskriminacije, ali rijetko se spominje psihološki faktor i iskustva izazvana tim smetnjama. Ako se, zbog toga što se sramimo sebe i svoje seksualnosti, ne osjećamo kao da pripadamo svojoj zajednici, naše mentalno zdravlje može patiti, dolazi do osjećaja nepripadnosti društvu, pa i do osjećaja isključenja iz društva.

Seksualno zdravlje podrazumijeva sva tri čimbenika te bez djelovanja i njegovanja sva tri zajedno, javlja se problem – osjećaj neugode i nelagode pred samim sobom, ali i pred drugima. Psihoterapeutica Grabar objašnjava da, u takvom stanju, kada imamo problem s nekim od ta tri čimbenika, nije samo seks kao čin neugodan, već neugoda i sram seže i do dijelova naših tijela.

– Intimni su se dijelovi tijela oduvijek pokrivali, sramili bismo se ako je netko vidio naše dijelove tijela gole i to je od djetinjstva tako. Roditelji ne znaju kako djeci približiti tu temu i kada bi trebali početi o njoj razgovarati. U Bibliji piše da su se Adam i Eva zasramili pred Bogom jer su bili goli nakon što su jeli s nedozvoljenog stabla i nakon što im se otvorila svijest da spoznaju da su goli. Dakle, to je neki arhetipski sram, usađen u svijest čovjeka. Intimni su dijelovi tijela toliko ljudima intimni da ponekad i pričanje o njima stvara ogoljavanje, nelagodu. – objašnjava. 

Kada govorimo o psihološkim čimbenicima, tada govorimo o bilo kakvim negativnim emocijama koje su usmjerene prema partneru ili intimnosti. One mogu biti rezultat svakodnevnog života i psihofizičkih situacija u kojima se nalazimo, poput stresa, ljutnje i depresije.

Spomenuti sram i nelagoda češći su nego što mislimo, ali to ne znači da se taj problem treba ignorirati. Naprotiv, ti psihološki čimbenici itekako utječu na naše zdravlje i zadovoljstvo životom, a ako potraju dulje, potrebno je potražiti i stručnu pomoć. 

Kao najčešća pitanja i situacije u kojima se mladi nalaze, psihoterapeutica navodi pitanje seksualne orijentacija, problem ovisnosti o pornografiji i masturbiranju, problem erektilne disfunkcije, prerane ejakulacije i vaginizma te neujednačene seksualne zelje i niskog libida. 

Svi ovi problemi, objašnjava Grabar, mogu biti uzrokovani tjelesnim, ali i psihičkim i psihološkim promjenama. Poznato je kako depresija može biti uzrok smanjene seksualne želje te ometa doživljaj orgazma kod žena ili uzrokuje erektilne smetnje kod muškaraca. Nadalje, anksiozni poremećaji ometaju zdravo seksualno funkcioniranje, dovode do prijevremene ejakulacije i također utječu na orgazam. 

Očekivanja koja je nemoguće ispuniti

Osim psiholoških problema koji dovode do nezadovoljstva samima sobom, na seksualno zdravlje mogu utjecati i nerealna očekivanja. Budući da se znanje o mladih o temama reproduktivnog zdravlja, kako zaključuju iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, još uvijek treba razvijati, nije teško povjerovati da su mladi zbog velike količine informacija koje mogu pronaći na internetu zbunjeni raznim iskustvima i očekivanjima. Ako tijekom obrazovanja uče samo o spolno-prenosivim bolestima – što je svakako važna tema, no ne i jedina važna tema – mladi neće moći razlikovati nerealna očekivanja nametnuta kroz medije i internet od partnerovih i svojih želja. 

Zato stručnjaci koji se bave pitanjem seksualnog zdravlja i psiholozi uvijek govore kako seks nije odraz godina, nego svake individue zasebno. Nema kasno, rano, čudno, previše ili premalo.  

Seksualno zdravlje podrazumijeva prihvaćanje samog sebe – prihvaćanje svog tijela, prihvaćanje svojih razmišljanja, prihvaćanje svojih želja, prihvaćanje mogućnosti izbora kada, kako i s kim stupiti u seksualne odnose i prihvaćanje slobode od prisile i uživanja bez straha.

– U seksualnosti valja imati na umu da smo različiti i važno je uvažavati svoje različitosti. Netko je spreman za seksualni odnos ranije, netko kasnije... Niti jedno siljenje u seksualnosti, a i inače, nije prihvatljivo. – ističe psihoterapeutica Grabar.

S očekivanjima drugih često se bore djevojke – pristaju na odnose koji im ne odgovaraju, zanemaruju svoje želje i porive ili pak uvjeravaju same sebe da žele nešto što uistinu ne žele, a sve kako bi ispunile očekivanja drugih. 

Ključ je u edukaciji i komunikaciji

Nadalje, ovdje se pojavljuje i pitanje libida. Što je premalo, što je previše? Kako znati je li sve uredu s vašim libidom ako dođe do oscilacija u vezi? 

Promjena libida, prvenstveno postaje problem ako smeta vama ili vašoj vezi. Prva stvar koju možete napraviti je prihvatiti situaciju u kojoj se nalazite. Uz cjelokupnu emocionalnu povezanost u vezi važna je i seksualna dinamika kao komponenta povezanosti i prihvaćanja. Nekada do smanjenja libida i želje može doći zbog manjka komunikacije i nerazumijevanja. Tada je važno razgovarati o tome da problem postoji i osvijestiti svoje osjećaje. 

Ako do problema dolazi zbog zasićenja jedno te istom rutinom, razgovarajte o promjenama, o onome što novo uvesti ili se jednostavno vratite na ono što je prvotno funkcioniralo.

U svemu ovome, najveću ulogu igraju naša razmišljanja i naši osjećaji. Ništa nije i ne mora biti neugodno, ako vi sami stojite iza svojih misli i osjećaja. Ako stupate u spolne odnose s nekom osobom, provjerite prvenstveno želite li vi to i je li vam ugodno provoditi vrijeme s tom osobom. Nakon toga otvoreno razgovarajte o svojim željama i ne bojte se komunikacije

Seksualni odnos nije samo iskustvo i fizički čin, ono je i umijeće razgovora i osjećaja.

– Danas pričamo o good enough seksu koji zadovoljava potrebe obje strane. Seksualnost je mjesto razgovora, prihvaćanja i poštovanja. Uvažiti seksualne potrebe osobe bez da se prelazi njena granica ili granica osobe s kojom je u seksualnom kontaktu je zapravo najveća normalnost. – poručuje psihoterapeutica Ivana Grabar.

Prije svega važno je naučiti biti otvoren prema samome sebi, prema onome što volite, prema onome što želite, ali i prema onome što ne volite i što ne želite. Razmišljajte o svojim potrebama, potrudite se razumjeti ih, a onda postupajte u skladu s njima. 

U redu je tražiti pomoć

Ipak često nije lako samostalno odrediti što želimo, a još je teže osloboditi se srama i nelagode. Zbog stigme koja prati sve vezane uz seksualno zdravlje, često oklijevamo potražiti pomoć. No, prema podacima objavljenima na portalu Psihološka pomoć, 31 posto muškaraca i 43 posto žena navodi kako ima neku vrstu seksualnih smetnja. Osjećaj nezadovoljstva, nelagode i srama nije znak da s vama nešto nije u redu, već da postoji prostor za napredak i poboljšanje kvalitete vašeg života, uz stručnu pomoć. 

Psihoterapeutkinja za partnerske odnose Ivana Grabar savjetuje kako je pomoć važno potražiti te kako je važno javiti se stručnoj osobi – tako radite na samom sebi. 

– Što prije osoba podijeli problem, prije će primiti pomoć. Tražite dok ne nađete stručnu osobu u koju ćete imati povjerenja i podijeliti svoj problem. Na stranici Hrvatskog društva seksualnih terapeuta možete naći popis seksualnih terapeuta. Ako s izabranom osobom osjetite da ne možete uspostaviti kontakt, nemojte stati, već potražite dalje osobu s kojom ćete se osjećati sigurno i u dobrom kontaktu. – potiče psihoterapeutkinja. 

Članak je nastao u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr, koji udruga Centar za razvoj mladih provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.
FOTO: UNSPLASH