LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Znate li što je potaknulo obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama?

U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi fizički oblik zlostavljanja – prema UN-u polovicu svih ubijenih žena usmrtio je sadašnji ili bivši partner.

U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi fizički oblik zlostavljanja – prema UN-u polovicu svih ubijenih žena usmrtio je sadašnji ili bivši partner.

Nasilje nad ženama jedan je od raširenijih oblika ugrožavanja temeljnih ljudskih prava – pravo na život, pravo na privatnost i obiteljski život, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na slobodu izražavanja, prema MUP-u. Ljudi često smatraju da ono što se događa iza četiri zida nečijeg doma, nije tema za otvoreni razgovor, no potrebno je ukloniti stigmu s takvih tema
.

„UN navodi kako je polovica svih ubijenih žena stradalo od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana. Poražavajuće su to brojke koje bi trebalo češće iznositi u javnost, ako ne zbog pobuđivanja svijesti u javnosti kako je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti, onda zbog sjećanja na tri žene čiji je život nasilno prekinut 22. rujna 1999. godine.“ – stoji na stranici MUP-a.


Što se dogodilo 22. rujna 1999. godine?


Taj je dan zauvijek obilježen brakorazvodnom parnicom koja se odvijala na Općinskom sudu u Zagrebu. Mato Oraškić okrutno je ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a sudsku zapisničarku Stanku Cvetković teško ranio.

Oraškić je zatim osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. To je bila prva presuda s toliko dugotrajnom zatvorskom kaznom izrečena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. U spomen na taj tragični događaj, 22. rujna se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama..
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA