LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Znate li kakve veze imaju legendarni filmski vampir Drakula i Valentinovo?

Davne 1931. premijerno je prikazan legendarni horor „Drakula”. Povodom obljetnice donosimo nekoliko zanimljivosti o filmu.

Davne 1931. premijerno je prikazan legendarni horor „Drakula”. Povodom obljetnice donosimo nekoliko zanimljivosti o filmu.

Značajno djelo u povijesti filma Drakula svjetlo dana ugledalo je na današnji dan, 14. veljače 1931. Riječ je o ekranizaciji istoimene predstave, dok se predstava pak oslanja na pripovijest Brama Stokera. Drakula je inspirirao mnoge umjetnike, a osim spomenute originalne priče nastale su brojne filmske verzije o svima dobro poznatomu fantastičnom liku.

Povodom obljetnice premijere donosimo nekoliko zanimljivosti. 

Bela Lugosi

Poznati horor film Drakula iz 1931. proslavio je toga mađarskog glumca. Manje je poznato da je, prije nego što je preuzeo ulogu u filmskoj verziji, glumio Drakulu u kazališnoj predstavi na Broadwayu. Ipak, Lugosi nije bio prvi i jedini producentov izbor – glumac igrom slučaja u Los Angelesu mijenja svoju sudbinu pojavljujući se na audiciji. Ubrzo postaje jedna od prepoznatljivih zvijezda tadašnjeg Hollywooda.

Velika depresija

Godine 1929. Velika depresija pogodila je i filmsku industriju. Tvrtka Universal odustaje od originalne namjere – adaptiranja priče Brama Stokera te stvaranja visokobudžetnog filma. Umjesto ove skupe opcije kojom bi mnogo riskirali odlučuju kao predložak uzeti kazališno uprizorenje Hamiltona Deanea. Također, Lugosi je želio obnoviti svoj uspjeh postignut na kazališnim daskama, stoga je pristao na izrazito nisku plaću, čak i za doba krize – 500 dolara tjedno. 

Alternativna verzija

Iste godine na istom setu paralelno je snimana španjolska verzija filma. Film je dovršen iste godine, a u njemu glumi druga postava glumaca s Carlosom Villaríasom u glavnoj ulozi. Zanimljivo, druga verzija snimana je noću.

Žene kao žrtve

Studio ne želi prikazati scenu gdje Drakula napada Renfielda zbog mogućnosti da se čin protumači kao homoseksualan. Redatelju šalju uputu da samo žene mogu biti Drakuline žrtve.

FOTO: PINTEREST