LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Završile XIV. Zimske olimpijske igre – povijesni događaj za Sarajevo

Gotovo cijela SFRJ pripremala se za Zimske olimpijske igre u Sarajevu koje su ugostile više od dvije tisuće natjecatelja iz 49 zemalja svijeta, a preko deset tisuća volontera pobrinulo se da sve prođe baš onako kako je zamišljeno.

Gotovo cijela SFRJ pripremala se za Zimske olimpijske igre u Sarajevu koje su ugostile više od dvije tisuće natjecatelja iz 49 zemalja svijeta, a preko deset tisuća volontera pobrinulo se da sve prođe baš onako kako je zamišljeno.

Olimpijske igre san su gotovo svakog sportaša, a biti domaćin Olimpijskih igara velika je čast za jednu zemlju. Osim što se sve unaprijed planira godinama, nakon što saznaju da su domaćini, zemlje se pripremaju kako bi sve bilo kako treba, a posebna važnost, pogotovo zadnjih godina, pridaje se svečanosti otvorenja.

Prve Zimske olimpijske igre održane su 1924. godine u Chamonixu u Francuskoj, bile su poznate kao Međunarodni tjedan zimskih športova, a trajale su od 25. siječnja do 5. veljače. One koje su ostavile najviše traga u našoj regiji jesu XIV. Zimske olimpijske igre održane 1984. u tadašnjoj SFRJ, u gradu burne povijesti, današnjem glavnom gradu Bosne i Hercegovine – Sarajevu. Između ostalih gradova koji su bili kandidati za domaćinstvo, Sapporo i Falun/Göteborg, Međunarodni olimpijski odbor odabrao je Sarajevo koje je ugostilo brojne sportašice i sportaše iz svijeta.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu počele su 8. veljače, a završile su na današnji dan, 19. veljače 1984. godine Sudjelovalo je 49 zemalja, a 1242 sportaša natjecala su se u različitim zimskim sportovima. Igre su se održale bez problema, sve je proteklo mirno, a preko deset tisuća volontera pobrinulo se da sportašima ništa ne nedostaje i da svaki događaj bude onakav kako su ga isplanirali.

FOTO: Flickr

Veliku sreću domaćim navijačima donio je skijaš Jure Franko koji je tada osvojio srebro u veleslalomu što je bila prva medalja za Jugoslaviju na Zimskim olimpijskim igrama.

Brojni su oni koji su ostvarili svoje ciljeve na Igrama u Sarajevu, a nekoliko sportašica i sportaša ostalo je u sjećanju svima onima koji su pratili Igre. Tako je plesni klizački par Jayne Torvill i Christopher Dean iz Velike Britanije oduševio sve prisutne svojom izvedbom Bolera Mauricea Ravela, a za to su im suci dali maksimalne ocjene za umjetnički dojam.

Gaétan Boucher (Kanada) i Karin Enke (DR Njemačka) osvojili su po dvije zlatne medalje u brzom klizanju, a biatlonac iz Norveške Eirik Kvalfoss osvojio je zlato, srebro i broncu. Ono što je još bilo zanimljivo jest i to da su blizanci Phil i Steve Mahre iz Sjedinjenih Američkih Država osvojili prvo i drugo mjesto u skijanju u slalomu. Marja-Liisa Kirvesmiemi-Hämäläinen iz Finske postala je jedina žena koja je kao natjecateljica sudjelovala na šest izdanja Zimskih olimpijskih igara.

Maskota Igara u Sarajevu bio je Vučko, a izabran je prilikom natjecanja na kojemu je sudjelovalo 836 sudionika. Nakon prvotne selekcije izabrano je 6 projekata, a onda su čitatelji različitih novina davali svoje glasove. Na kraju je izabran vuk čiji je autor slovenski slikar Joža Trobec.

FOTO: Flickr

Baš kako je napisao i Dragutin Minić za RTV reviju 1984. godine, ZOI u Sarajevu pratilo je televizijskim prijenosom oko dvije i pol milijarde ljudi iz 84 zemlje. To je bio događaj u čiju se organizaciju uključila cijela Jugoslavija, Sarajevo je na kraju pokazalo da je grad prijateljstva i mira, svoje je goste srdačno primilo u svoje ulice te ostao u dobrom sjećanju mnogim ljudima.

U nastavku donosimo dio teksta već navedenog autora, Dragutina Minića, koji je najavio Zimske olimpijske igre, a to su rečenice koje se danas vrlo rado čitaju, posebno jer samim čitanjem pokazuju koliko su Igre značile Sarajevu.

Naša reprezentacija će brojati 66 članova i 38 trenera i raznih stručnjaka. Mogli bismo je razvrstati u tri grupe: oni koji nešto znače u svijetu, oni koji se tek probijaju i oni koji će biti sretni ako prođu bez nekih povreda.

U prvoj grupi su, svakako, „alpinci" Bojan Križaj, Jure Franko i Boris Strel (možda je trebalo Franka pisati prvog, ako računamo trenutnu formu). Tu je i skakač Primož Ulaga, koji nas je u ovoj sezoni nekoliko puta obradovao.

Od ženskih „alpinaca" izvjesnu šansu imaju Leskovšekova, Zavadlova i Nuša Tome, a neki eminentni svjetski stručnjaci tvrde da će najveće iznenađenje Igara biti naša mala Mateja Svetova koja ima samo 15 godina i nekoliko lijepih uspjeha ove sezone.

Kad je klizanje u pitanju, Sanda Dubravčić, nedavno peta u Europi, ima svoju šansu i u svakom slučaju nećemo se crvenjeti dok je budemo gledali.

Ostali, tu su s Coubertinovom parolom. To se odnosi i na hokejaše, koji nemaju koga pobijediti, ali koji zbog načina natjecanja ipak neće biti posljednji. U dvije grupe po šest ekipa, naime, prvi igra s prvim za prvo mjesto i tako redom do četvrtog. Peti i šesti u obje grupe ne igraju dalje i bratski dijele od 9. do 12. mjesta. Znači, naši će biti deveti, tamo gdje mi sastavljamo tabelu (dakle u našim novinama).

ZOI Sarajevo 84 bit će, kako reče prvi čovjek MOK-a, najbolje organizirana Zimska olimpijada u povijesti.

Iz njegovih usta u božje uši.

Bit će potrebno, naravno, i nešto snijega.

Napisao: Dragutin Minić (RTV revija, 1984.)

FOTO: FLICKR