LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Završetak stodnevne holivudske agonije

Na današnji je dan 2008. okončan štrajk pisaca koji je na 14 tjedana paralizirao Hollywood i time prouzročio štetu od nekoliko milijardi dolara.

Na današnji je dan 2008. okončan štrajk pisaca koji je na 14 tjedana paralizirao Hollywood i time prouzročio štetu od nekoliko milijardi dolara.

Dok sjedimo zavaljeni u CineStaru ili pred TV-om i gledamo najnovija filmska i televizijska ostvarenja, malo tko od nas razmišlja koliko dobro mora funkcionirati svaki djelić holivudske tvornice novca kako bi nam to bilo moguće. Možda je upravo zato u studenom 2007. godine svijet nekoliko mjeseci bio šokiran krahom holivudske produkcije uzrokovanim štrajkom Američkog sindikata pisaca koji je trajao sve do 12. veljače 2008. godine i koji je u ta tri mjeseca uzrokovao dug od nekoliko milijardi dolara.

Štrajk pisaca i scenarista započeo je tijekom nesuglasica koje su izbile prilikom pregovora o ugovoru sa Savezom televizijskih i filmskih producenata. Pisci su, naime, smatrali kako su zakinuti za udio u prihodima od filmova, televizijskih emisija i drugih radova koji se distribuiraju na internetu i gledaju na računalima, mobitelima te drugim multimedijskim uređajima. godine 1988. sindikat pisaca pristao je na prihod od četiri centa po prodanom DVD-u, dok su tijekom pregovora 2007. godine, smatrajući da su time oštećeni, odlučili tražiti dvostruko veću cifru.

– Ove su kompanije vrlo, vrlo pametne i snalažljive, pronaći će način da profitiraju od ovog novog tipa poslovanja. Mi se kao pisci samo želimo osigurati da ne ostanemo u zapećku. – izjavio je scenarist Sean Ryan.

Problemi su nastali jer je udruženje holivudskih studija smatralo da su pisci već dovoljno plaćeni te da su, zahvaljujući novim medijima, u dobitku od 56 milijardi dolara.

FOTO: Wikipedia

Jako medijski eksponiran, štrajk se pokazao mnogo više štetnim za industriju zabave nego što se očekivalo. Više od 60 TV emisija moralo je biti otkazano, što je prouzrčilo pad gostiju i gubitak nekoliko desetaka milijuna dolara prihoda od oglasa. Procjenjuje se da je lokalno losanđelesko gospodarstvo do kraja štrajka oštećeno za više od 3 milijarde dolara, uzevši u obzir gubitak dobiti od uslužnih djelatnosti, najma opreme i smanjene potrošnje. Gledatelji diljem svijeta bili su razočarani jer su ostali zakinuti za najnovije epizode omiljenih serija i nova filmska ostvarenja, a Hollywood je taj nedostatak pokušao nadoknaditi repriziranjem popularnih realityja. Da im to baš i nije uspijevalo, govore spomenute cifre.

Pregovarači su početkom veljače uspjeli postići dogovor kojim su obje strane bile zadovoljne te su pisci 12. veljače, kada je 92,5 posto prosvjednika tako izglasalo, prekinuli štrajk, dok je novi ugovor potpisan 13 dana kasnije. Novim su ugovorom izgubili dobit od kratkoročnih poslova, ali su uspjeli povećati cijenu digitalne distribucije. Okončan nakon 14 tjedana i dva dana, ovaj je štrajk ostao zapamćen kao drugi najduži u povijesti, odmah nakon onoga iz 1988. godine koji je trajao 21 tjedan i šest dana.

– Naši su članovi glasali. Scenaristi se vraćaju na posao. Nije to bio štrajk koji smo htjeli, ali smo ga morali provesti kako bismo izborili zakonsko pravo i postigli prihvatljive uvjete pisanja za nove medije i internet. Umjesto da budu isključeni, pisci će sada imati velik utjecaj na putu gdje TV prelazi na internet. Platforma je za nove medije stvorena.  – izjavio je Patric Verrone, predsjednik zapadnog ogranka sindikata.

FOTO: PIXABAY