LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Započela produkcija „Priče o igračkama”, prvog potpuno digitaliziranog animiranog filma

Prije 25 godina započela je produkcija „Priče o igračkama”, prvog putpuno digitaliziranog dugometražnog animiranog filma. „Priča o igračkama” nastala je suradnjom Pixara i Disneya te osvojila, a i danas osvaja, srca mladih i starih diljem svijeta.

Prije 25 godina započela je produkcija „Priče o igračkama”, prvog putpuno digitaliziranog dugometražnog animiranog filma. „Priča o igračkama” nastala je suradnjom Pixara i Disneya te osvojila, a i danas osvaja, srca mladih i starih diljem svijeta.

Pixar Animation Studios započeo je 19. siječnja 1993. godine rad na produkciji svog prvog dugometražnog animiranog filma, Priče o igračkama. Originalno je bio dio tvrtke Industrial Light and Magic u vlasništvu Georgea Lucasa te je u početku radio specijalne efekte za filmove kao što je bio Young Sherlock Holmes, koji je sadržavao prve potpuno trodimenzionalne digitalne slike. Pixar je postao samostalna tvrtka 1986. godine kada ga je kupio Steve Jobs.

Prvi proizvod nove samostalne tvrtke bio je Pixar Image Computer koji je Disneyjev animator John Lasseter koristio za produkciju kratkog animiranog filma Luxo Jr. Film je 1986. godine dobio nagradu za najbolji kratki animirani film, što je tvrtki podiglo vrijednost i kredibilitet. Lasseter je dobio i Oscara za animirani film Tin Toy. Glavni lik bio je mehanički bubnjar Tinny, a radnja se odvijala u dječjoj sobi. Tinny je kasnije bio inspiracija za lik Buzza Lightyeara, igračke astronauta iz Priče o igračakama.

Najuspješniji Disneyjev film do danas bila je Mala sirena iz 1989. godine Motiviran uspjehom Disney je bio spreman suočiti se s inovativnim tehnikama animacije. Stoga je zbog velikog uspjeha Pixarovih kratkih animiranih filmova tvrtka potpisala ugovor vrijedan 26 milijuna dolara s Pixarom za osmišljavanje, produkciju i distribuciju tri animirana filma.

FOTO: Flickr, Pixar i njegovi animirani filmovi

Priča o igračkama predstavljala je prvu suradnju između Pixara i Disneyja. Također, bio je to prvi dugometražni animirani film koji je bio potpuno računalno produciran. Središte radnje jest rivalstvo između kauboja Woodyja, koji je bio najdraža igračka dječaka Andyja, i Buzza Lightyeara, nove igračke astronauta. Andy dobije Buzza kao rođendanski poklon i od tada ima novu najdražu igračku.

Glas Woodyju dao je višestruki dobitnik Oscara Tom Hanks, dok je glas Buzzu dao Tim Allen iz serije Home Improvement. Iako je Pixarov proces izrade Priče o igračkama uključivao crteže, slike, skulpture i fotografije, konačni film bio je potpuno računalno izrađen. Sofisticirane računalne animacije stvorile su privid trodimenzionalnog svijeta punog boja i pokreta. Neke od najpoznatijih dječjih igračaka kao što su vojnici, Mr. Potato Head i Etch-a-Sketch oživjeli su na velikom platnu.

Priča o igračkama počela se prikazivati u studenom 1995. godine te dobila pregršt pozitivnih recenzija. Film je uskoro zaradio skoro 200 milijuna dolara na domaćem te više od 350 milijuna dolara na stranom tržištu. Lasseter je dobio nagradu za vođenje Pixarovog tima, a Priča je postala prvi animirani film koji je bio nominiran za najbolji originalni scenarij. Pixar je nastavio snimati animirane filmove te je za svoja djela kao što su Potraga za Nemom i Izbavitelji dobio reputaciju nadmoćnog holivudskog studija za animaciju. Također, snimljena su dva nastavka Priče o igračkama. Disney je 2006. godine otkupio natrag Pixar od Stevea Jobsa za 7,4 milijardi dolara, što je enorman iznos u usporedbi s tim da je Jobs za njega platio samo 10 milijuna dolara.

FOTO: FLICKR