LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Zanimljivosti o ekscentričnom slikaru nadrealizma Salvadoru Dalíju povodom 116. obljetnice njegova rođenja

Smatra se jednim od najistaknutijih nadrealističkih slikara koji je uspješno uzdrmao svijet umjetnosti. Rodio se na današnji dan, 11. svibnja 1904. godine kao Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí.

Smatra se jednim od najistaknutijih nadrealističkih slikara koji je uspješno uzdrmao svijet umjetnosti. Rodio se na današnji dan, 11. svibnja 1904. godine kao Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí.

Salvador Dalí poznati je Španjolac koji se smatra jednim od najistaknutijih nadrealističkih slikara, a koji je uspješno uzdrmao svijet umjetnosti. Rodio se na današnji dan, 11. svibnja 1904. godine, prije točno 116 godina, i to kao Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí.

Prema podatcima iz slikarove autobiografije Tajni život Salvadora Dalíja njegovo je djetinjstvo bilo obilježeno brojnim halucinacijama i neobično jakim emocionalnim iskustvima iz kojih su se kasnije razvili i brojni njegovi snovi i opsesije. Još kao dječak slikao je sofisticirane i precizne crteže, a taj su talent uočili njegovi roditelji koji su ga poslali u umjetničku školu.

Vjerovao je da značenje njegova imena Salvador ukazuje na to da je predodređen da spasi slikarstvo od osrednjosti moderne umjetnosti. Danas možemo reći da je u tome i uspio. Salvadora Dalíja brojni stručnjaci nazivaju nadrealističkim genijem zbog mogućnosti kombiniranja heterogenih detalja smještenih u deformiranim prostorima te slikanim posve realističnim načinom. U svojim slikama konstruira iracionalan i sablastan svijet vizija iz grozničavih snova i halucinacija. Tom opisu svjedoče i njegova brojna djela kao primjerice Ustrajnost sjećanja, Žirafa u plamenu, Gala, Slutnja građanskog rata ili pak Posljednja večera.

Prirodni talent i ustrajnost u radu ovom slikaru donijeli su svjetsku slavu, a svojih sposobnosti bio je i sam itekako svjestan, čak toliko da su ga mnogi smatrali umišljenim. O tome svjedoči i ova Dalíjeva izjava:

– Svako jutro kada se probudim, osjetim izuzetnu radost – radost što sam ja Salvador Dalí – i pitam se što će novo i lijepo ovaj Salvador Dalí danas postići.

Tijekom života naslikao je više od 1500 slika, a bavio se i dizajnom, skulpturom, fotografijom te snimanjem filmova i izradom crtanih filmova u suradnji s poznatim Waltom Disneyjem. Njegovom najpoznatijom slikom smatra se Postojanost pamćenja. To se djelo često naziva i Mekani satovi.

O njegovome životu snimljeno je i nekoliko filmova, a najnoviji film je Dalí & I: The Surreal Story, u kojem ga tumači Al Pacino. Radnja se vrti oko njegova neobičnog života i vremena koje je proveo sa svojom životnom partnericom Galom. Film se snimao u Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Salvador Dalí, veliki umjetnik koji je volio sanjariti, često smatran ekscentričnim dugokosim pojedincem obučenim u neobičnu odjeću, svojim je djelima obilježio nadrealizam. Njegova djela uistinu govore više od riječi.

FOTO: PINTEREST