LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Zanimljivosti i pitanja vrijedna milijuna u najpopularnijem kvizu na svijetu

Na današnji dan prije 19 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu počeo se prikazivati jedan od najpoznatijih kvizova ikad – „Tko želi biti milijunaš?“. Otad se proširio cijelim svijetom, prikazivao se u 120 zemalja, na 83 različita jezika.

Na današnji dan prije 19 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu počeo se prikazivati jedan od najpoznatijih kvizova ikad – „Tko želi biti milijunaš?“. Otad se proširio cijelim svijetom, prikazivao se u 120 zemalja, na 83 različita jezika.

Na današnji dan prije 19 godina, 4. rujna 1998. godine, s emitiranjem je u Ujedinjenom Kraljevstvu počeo kviz Tko želi biti milijunaš? (Who Wants to Be a Millionaire?) pod voditeljskom palicom Chrisa Tarranta. Otad se njegova popularnost raširila diljem svijeta, pa i u Hrvatsku, gdje ga je od 2002. vodio Tarik Filipović.

Originalna se verzija kviza prikazivala čak 15 godina, dok je hrvatska potrajala nešto manje od 8 godina. Moglo bi se reći kako je upravo ovaj kviz probudio kvizašku scenu, posebno u Hrvatskoj, gdje se nakon Milijunaša pokrenulo još nekoliko sličnih kvizova: Najslabija karika, 1 protiv 100 i još neki slični, a danas je aktualna Potjera, opet na čelu s Tarikom. Iako je u Milijunašu službeno glavni cilj osvojiti milijun, novac, naglasak je ipak više na znanju. U mnoštvu reallityja, Who Wants to Be a Millionaire? pokazao je kako se znanje još uvijek cijeni.

 

Zemlje u kojima se prikazivao kviz (ljubičasto); FOTO: Wikipedia 

Osim što je pokazao da se znanje cijeni, potaknuo je i publiku ispred malih ekrana da se uključi i stječe opće znanje. Svi su vrlo rado pogađali odgovore na postavljena pitanja i računali do kojeg bi iznosa stigli da su na mjestu natjecatelja. Kako je popularnost kviza rasla, tako su nastajale i online verzije, gdje je doista svatko, uz malo sreće i podosta znanja, mogao biti natjecatelj. Iako se kviz već neko vrijeme ne prikazuje na televiziji, online još uvijek postoji, stoga bacite oko na poveznicu i provjerite svoje znanje. Želite li saznati više o samome kvizu, nastavite čitati jer vam u nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica:

  • U Ujedinjenom Kraljevstvu ukupno je pet natjecatelja uspjelo osvojiti milijun funti – Judith Keppel, David Edwards, Robert Brydges, Pat Gibson i Ingram Wilcox.
  • Postojala je i celebrity verzija Milijunaša, a u njoj je sudjelovalo preko 300 slavnih osoba, uključujući poduzetnike Lorda Sugara i Simona Cowella te glumicu Emmu Watson.
  • Kakva bi to igra bila da netko nije pokušao varati? Naravno, i u ovom se kvizu pojavio netko takav – i uspio osvojiti milijun. Riječ je o Charlesu Ingramu, koji je ipak na kraju priznao kako su mu pomogli supruga i prijatelj, koji su kašljali upućujući ga na točan odgovor.

  • Najstariji natjecatelj koji je osvojio milijun imao je 75, a najmlađi samo 16 godina.
  • Kviz se prikazivao u čak 120 zemalja, na 83 različita jezika.
  • John Carpenter, prvi pobjednik u SAD-u, sa svim je džokerima došao do posljednjeg pitanja. Tada je iskoristio džoker zovi (Phone a Friend) kako bi nazvao svog oca i javio mu da upravo postaje milijunaš.

  • Jedan je od džokera bio pitaj publiku (Ask the Audience), koji je često bio od velike pomoći. Ipak, u ruskoj verziji kviza publika je odlučila odmoći – namjerno davajući netočne odgovore kako bi natjecatelj izgubio.
  • Ukupno je u britanskoj verziji osvojeno više od 50 milijuna funti.
  • Na globalnoj razini kviz je osvojio preko 65 nagrada, uključujući BAFTA-u i Emmy.
  • Zabilježen je jedan slučaj priznavanja odgovora koji se kasnije pokazao netočnim. Naime, 1999. Tonyju Kennedyju postavljeno je pitanje koji je minimalni broj udaraca da bi tenisač osvojio set – on je ponudio odgovor 24, što mu je priznato. Kasnije je Daily Mirror prijavio kako je to netočan odgovor, a točan je 12 udaraca. Tony je dobio ispriku, ali je unatoč svemu mogao zadržati osvojeni iznos.
  • Kviz je poslužio kao inspiracija za snimanje filma Milijunaš s ulice (Slumdog Millionaire, 2008.). godine 2012. nastala je istoimena, istinita, verzija s Sushilom Kumarom, kompjuterskim operaterom iz jednoga od najsiromašnijih dijelova Indije koji je uspio osvojiti milijun.

Sad kad znate sve o jednom od najpoznatijih kvizova na svijetu, provjerite znate li odgovore na milijunska pitanja (malu pomoć možete pronaći u videima iznad).

FOTO: WIKIMEDIA