LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Manje poznate zanimljivosti za 117. rođendan nizozemskog nogometnog diva Ajaxa

Iako mu se u medijima ne posvećuje mnogo prostora, nizozemski nogometni klub Ajax jedan je od najuspješnijih klubova u povijesti najvažnije sporedne stvari na svijetu. U 117 godina svojega postojanja klub je prikupio pozamašan broj naslova s različitih natjecanja.

Iako mu se u medijima ne posvećuje mnogo prostora, nizozemski nogometni klub Ajax jedan je od najuspješnijih klubova u povijesti najvažnije sporedne stvari na svijetu. U 117 godina svojega postojanja klub je prikupio pozamašan broj naslova s različitih natjecanja.

Nizozemski nogometni klub Ajax iz Amsterdama, nazvan prema grčkome junaku Ajantu, premda mnogo manje poznat od klubova iz liga petice, odnosno pet najboljih europskih liga, izuzetno je uspješan klub s 33 osvojena naslova prvaka Nizozemske. Ajax je proglašen i 7. najuspješnijim klubom u 20. stoljeću, a zajedno s Feyenoordom i PSV-om već je dugi niz godina na samom vrhu nizozemske ljestvice.

Klub je osnovan na današnji dan, 18. ožujka 1900. godine Svojih je prvih deset godina proveo u drugoj nizozemskoj ligi, a 1911. ušao je u prvu. Ipak, ponovno se na nekoliko godina vratio u drugu ligu dok na njegovo čelo nije stigao trener Jack Reynolds, za vrijeme čije se tridesetpetogodišnje vladavine Ajax popeo na sam vrh nizozemskog nogometa i od tamo više nije silazio. Reynolds je postavio temelje i za program treniranja mladih, koji je danas jedan od najpriznatijih u svijetu.

Jedno od najplodnijih razdoblja kluba bile su 1930-e. Tada je, naime, Ajax osvojio pet naslova prvaka Nizozemske, a preselio se i na stadion De Meer, mjesto gdje će stasati većina zvijezda koje su proizašle iz kluba. godine 1971. prvi su put osvojili Kup prvaka, današnju Ligu prvaka, a sljedeće su godine ostvarili uspjeh kakvim se ne može baš svaka momčad pohvaliti – osvojili su nacionalno prvenstvo, Kup Nizozemske, Europski superkup i Interkontinentalni kup pod vodstvom Johana Cruijffa, najboljeg nizozemskog nogometaša svih vremena.

Johan Cruijff, FOTO: Pinterest

Ajax se može podičiti plejadom zvučnih imena koja su igrala u njegovim redovima – ranih osamdesetih bili su to Marco van Basten i Frank Rijkaard, a nakon prodaje velike zvijezde Dennisa Bergkampa 1993. momčadi su se pridružile mlade zvijezde Ajaxove akademije Frank i Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Edgar Davids. Tih je godina klub postigao zapažene uspjehe, primjerice 1995. pobjedom nad Milanom od 1:0 došao je do svojeg, do današnjeg dana, posljednjeg naslova u Ligi prvaka. Gol je zabio tada osamnaestogodinji Patricka Kluivert. S kultnog se De Meera sele 1996. na prostrani stadion Amsterdam ArenA. Posljednjih godina Ajax nije u vrhu europskoga nogometa, protekle je dvije sezone bio drugi u nizozemskoj ligi, ali akademija za mlade igrače i dalje proizvodi neke od najvećih nogometnih talenata poput Wesleyja Sneijdera ili Rafaela van der Vaarta.

Braća de Boer, FOTO: Pinterest

Manje su poznati nadimci navijača kluba, kao što su Kopljanici, Sinovi Božji, a osobito Židovi zbog povezanosti Ajaxa sa Židovima u toj zemlji. Židovski imidž kluba povezan je s lokacijom stadiona blizu židovske četvrti kroz koju su mnogi navijači morali proći kako bi došli na utakmice. Navijači Ajaxovih rivala iskoristili su ovu činjenicu kako bi na stadionu izvikivali antisemitske parole, a Ajaxovi navijači u znak su protivljenja prihvatili svoj židovski imidž, skandirali su da su Židovi na utakmicama te su kao simbol usvojili Davidovu zvijezdu i izraelsku zastavu. Ipak, 1980-ih antisemitizam navijača Ajaxovih suparnika eskalirao je napjevima u kojima su zazivali Hamas i plinske komore pa je uprava kluba pokušala nagovoriti navijače da prestanu isticati svoju povezanost sa židovskom zajednicom.

Zanimljiva je i priča o logu kluba. Na samom početku prikazivao je igrača Ajaxa, a 1911. promijenila se samo boja igračeva dresa jer je Ajax uveo svoje prepoznatljive crveno-bijele dresove. Godine 1928. grčki junak Ajant pojavio se na logu, gdje se zadržao sve do danas, no u apstraktnijem obliku, nacrtan sa samo 11 linija koje simboliziraju 11 igrača u nogometnoj momčadi.

Logo Ajaxa, FOTO: Pinterest

FOTO: WIKIPEDIA