LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Najpoznatiji crtani zec osvojio srca publike

Zekoslav Mrkva neće pitati „What`s up Doc?“ u nekoj normalnoj situaciji. Postavit će ovo pitanje u trenutku kada ulazi u prostoriju gdje se puca. Zato je smiješno. U normalnom životu, ovako nešto ne bismo nikada rekli u takvoj situaciji.

Zekoslav Mrkva neće pitati „What`s up Doc?“ u nekoj normalnoj situaciji. Postavit će ovo pitanje u trenutku kada ulazi u prostoriju gdje se puca. Zato je smiješno. U normalnom životu, ovako nešto ne bismo nikada rekli u takvoj situaciji.

Bugs Bunny ili u našem prijevodu Zekoslav Mrkva na današnji je dan davne 1940. godine debitirao u kinu. Iako je već predstavljen u ranijoj verziji u crtiću Porky's Hare Hunt 1938., prvi službeni "nastup" imao je u crtanom filmu A Wild Hare dvije godine kasnije.

Svima omiljeni lik Zekoslava Mrkve najpoznatiji je po pojavljivanju u serijalu Looney Tunes i Merrie Melodies. Njegov je uspjeh rastao velikom brzinom i od prvog je pojavljivanja postao miljenik Amerike. Da je Zekoslav pravi celebrity, dokazuje i činjenica da je umalo bio nominiran za Oscara. Postao je maskota studija Warner Bros. Entertainment i ima svoju zvijezdu na američkom šetalištu slavnih. Njegov je lik prvotno zamišljen kao figura koja uvijek ispadne pametnija od svojih neprijatelja. No, redatelji su bili zabrinuti da će publici dosaditi lik koji uvijek pobjeđuje pa su uveli neke promjene. Tako je Zekoslav postao žrtva čudnih okolnosti koje mu se dogode sasvim slučajno dok vodi brigu o svojim poslovima.

PHOTO: Tumblr

Prvi službeni crtić Zekoslava Mrkve, A Wild Hare, izašao je 27.srpnja 1940. godine i poznat je po tome što je uveo popularnu frazu „What`s up, Doc?“ kao omiljenu dnevnu uzrečicu. Popularna je fraza zapravo preuzeta iz Texasa. Tex Avery, direktor prvog službenog crtića Zekoslava Mrkve, objasnio je da je to normalno pitanje koje se često čuje u njegovu rodnom Texasu.

– Ova je uzrečica smiješna jer se uvijek nalazi u neprimjerenoj situaciji. Zekoslav Mrkva neće pitati „What`s up Doc?“ u nekoj normalnoj situaciji. Postavit će ovo pitanje u trenutku kada ulazi u prostoriju gdje se puca. Zato je smiješno. U normalnom životu ovako nešto ne bismo nikada rekli u takvoj situaciji – naglašava Jones.

1941. godine, Friz Freleng je režisirao drugi Zekoslavov crtić naziva Hiawatha's Rabbit Hunt koji je bio nominiran za Academy Award. Crtić nije osvojio nagradu, što je komentirano u jednom od sljedećih nastavaka. Naime, u epizodi What`s Cookin` Doc?, 1944., Zekoslav Mrkva naglašava da je žrtva "sa-bo-TAH-gee". Mrkva je 1944. godine prvi put prikazan u serijalu crtića Looney Tunes u vlasništvu studija Warner Bros.

Za vrijeme Drugog svjetskog rada, Zekoslav Mrkva je uživao poseban status. Zbog karakterizacije njegova lika koja se temeljila na slobodnoj volji i ležernosti, zastupao je stavove protiv Hitlera, Mussolinija i Japana. Crtani Nips iz 1944. sadrži scenu Zekoslava Mrkve protiv japanskih vojnika što je na kraju bilo povučeno iz distribucije jer je pokazivalo nepoštivanje japanskog naroda. Zekoslav se u crtićima sukobio i sa Hermannom Göringom i samim Hitlerom. Godinu dana prije, u epizodi Super-Rabbit, Zekoslav Mrkva se pojavio obučen u uniformi američkih marinaca. Zauzvrat, od samih je marinaca dobio počasnu titulu Master Seargent.

U novijoj je povijesti Zekoslav Mrkva, od 2011. godine ponovno dio vesele družine Looney Tunesa, kada se vratio na program Cartoona Networka (The Looney Tunes Show). U ovoj su eri, Zekoslav Mrkva i Daffy Duck prikazani kao najbolji prijatelji, što je uočljiva razlika od originala. Naime u prvotnim epizodama ova su dva lika bili neprijatelji. Sljedeća razlika od originalnih epizoda očituje se i u tome što sada Zekoslav Mrkva živi u pravoj kući gdje su mu cimeri Daffy Duck i Taz, te Brzi Gonzales.

PHOTO: Tumblr

FOTO: MEMECDN