LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Smrt njemačkog filologa, lingvista i bajkopisca

Jacob Grimm je iza sebe ostavio 29 knjiga, od kojih je napoznatija Bajke braće Grimm. Autor je njemačke gramatike i njemačkog rječnika.

Jacob Grimm je iza sebe ostavio 29 knjiga, od kojih je napoznatija Bajke braće Grimm. Autor je njemačke gramatike i njemačkog rječnika.

Na današnji dan, 20. rujna 1863. godine u Berlinu umro je Jacob Grimm, njemački filolog, lingvist i književnik. U svojoj karijeri napisao je 29 knjiga, od kojih je osam napisao s bratom Wilhelmom. Bajke braće Grimm, koje uključuju Uspavanu ljepoticu, Snjeguljicu, Crvenkapicu i brojne druge, prepričavane su desetljećima i desetljećima, čak su i prenesene u raznim medijskim formatima, pa su kao takve često i izmjenjivane kako postale prikladnije djeci. 

Jacob Ludwig Carl Grimm rođen je 4. siječnja 1785. godine u njemačkom gradu Hanau. Radio je kao privatni knjižničar za Napoleonovog brata, kralja Westphaliae 1808. godine, a 1816. godine se pridružuje mlađem bratu Wilhelmu kako bi zajedno radili u knjižnici u Kasselu. Ovi učeni filolozi i knjižničari su ipak objavili nešto više od samih bajki. Napisali su knjige o mitologiji, razne lingvističke i srednjovjekovne studije, a radili su i na rječniku njemačkog jezika iako su obojica umrla prije nego što su ga dovršili.


IZVOR: Wikimedia

Pod utjecajem njemačkog romantizma braća počinju proučavati folklor njihovog područja, s naglaskom na bilježenje seoskih usmenih priča. Unatoč činjenici gdje se braća Grimm često povezuju sa Snjeguljicom i Zlatokosom, braća zapravo nisu napisala nijednu od tih priča. Te su priče zapravo postojale prije njihovog rođenja te su bile dio bogate usmene predaje koje su se prenosile s generacije na generaciju. No kako je industrijalizacija uzela maha, lokalne su se tradicije promijenile i različiti učenjaci, kao braća Grimm, su počeli prikupljati takve priče nego što nestanu. Intervjuirali su obitelj i prijatelje, prikupljali priče, a 1812. su objavili te priče kao dio kolekcije imena Kinder- und Hausmärchen (Dječje i obiteljske priče), danas poznatije kao Bajke braće Grimm.

No Jacob je također istraživao i povijest njemačkog jezika te je 1819. godine objavio prvo izdanje njemačke gramatike (Deutsche Grammatike), a daljnje istraživanja zajedničkog porijekla određenih jezika su ga dovela do stvaranja pravila danas poznata pod imenom Grimmov zakon, a koriste se za objašnjavanje indoeuropske lingvistike. U Gramatici, Jacob je sustavno prikazao razvoj germanskih jezika. Do sredine 1830-ih godina braća su napustila Sveučilište u Göttingenu, zatim su postali članovima Kraljevske akademije znanosti u Berlinu te se bavili lektoriranje. Uz to, pripremali su i jedan veliki projekt, a to je opsežan rječnik njemačkog jezika. Na žalost, braća su umrla prije nego što su ga uopće dovršili te je dovršen tek godinama kasnije, a obuhvaćao je građu od 15. stoljeća pa sve do Grimmova doba.

 

Glasovite priče i bajke imale su golem utjecaj na njemačku književnost i tu se Jacob Grimm potvrđuje kao istraživač, filolog i pisac što kasnije potvrđuje i pisanje njemačke gramatike i rječnika. Iako su izvorne bajke prožete nasiljem, seksom i netolerancijom, ostavština braće Grimm i dalje se naveliko čita, ali i gleda.
FOTO: WIKIMEDIA