LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Rođendan najpoznatijeg filmskog Dracule

Béla Lugosi, glumac koji je ostao zapamćen po utjelovljenju legendarnog Dracule, rođen je na današnji dan davne 1882. godine. Pridruživši se putujućim glumcima nakon što je pobjegao iz škole, došao je sve do kazališnih dasaka gdje je utjelovio poznate likove iz Shakespearovih drama, da bi na kraju postao vodeći čovjek horor filmova.

Béla Lugosi, glumac koji je ostao zapamćen po utjelovljenju legendarnog Dracule, rođen je na današnji dan davne 1882. godine. Pridruživši se putujućim glumcima nakon što je pobjegao iz škole, došao je sve do kazališnih dasaka gdje je utjelovio poznate likove iz Shakespearovih drama, da bi na kraju postao vodeći čovjek horor filmova.

Béla Ferenc Dezső Blaskó, svijetu poznatiji kao Bela Lugosi, rođen je na današnji dan 20. listopada 1882. godine u Lugosu, gradu nekadašnje Austro-Ugarske (današnji Lugoj u Rumunjskoj). Čini se da je sve bilo predodređeno jer je ovaj poznati glumac, zapravo, rođen nedaleko od zapadne granice Transilvanije i dvorca Poenari, doma Vlada III., legendarnog Dracule, kojega je Béla kasnije utjelovio na ekranu. 

Pohađao je lokalnu školu u rodnome Lugosu, a školovanje je nastavio u mađarskoj državnoj gimnaziji. Nezadovoljan školskom politikom, disciplinom i formalnošću, 1894. godine napušta školu i bježi od kuće. Putujući pješice, oslanjajući se na razne sitne poslove i milost ljude, napokon se smjestio u malom rudarskom gradu Rusita gdje je počeo raditi kao rudar. Tad se i prvi put susreo s putujućim glumcima, što je označilo trenutak kada je ujedno odlučio da će postati glumac. Pridruživši im se, dobio je sitne uloge, no držao je kako nije dovoljno školovan. Ljudi su mu se često smijali, ali, srećom, to ga nije odvratilo od želje da postane glumac. Ubrzo se vraća u školske klupe, no nakon četiri mjeseca ponovno ju napušta i počinje raditi kao postavljač željeznica. Ubrzo postaje članom zbora putujuće dramske družine, u kojem brzo napreduje, a već početkom 20. stoljeća prihvaćen je u mađarsku Akademiju gdje je počeo tumačiti Shakespearove likove. Tada i mijenja prezime u Lugosi.


Bela Lugosi; IZVOR: Wikimedia

Godine 1914. odlazi u rat protiv Rusije, no već 1916, uslijed zdravstvenih problema, vraća se na kazališne daske. Tijekom narednih godina postepeno napreduje od kazališnog glumca do glumca brzorastuće mađarske industrije nijemog filma. Nakon propale komunističke revolucije 1919. godine bježi u Beč, skriven, navodno, ispod hrpe slame. Iz Beča odlazi u Berlin gdje ubrzo nalazi posao u njemačkom kinu, pa se tako već sljedeće godine pojavljuje u nekoliko filmova. Usprkos brzom uspjehu u Njemačkoj, Béla se odlučuje za putovanje u Ameriku, preciznije u New York gdje ga je dočekala poveća mađarska kazališna zajednica. Uronio je u mađarsko kazalište kao glumac i redatelj mnogih predstava tijekom narednih godina, a iako još nije posve svladao engleski jezik, pojavio se u jednoj takvoj predstavi 1922. godine, za koju je tekst zapamtio fonetski.

– I have never met a vampire personally, but I don't know what might happen tomorrow. – rekao je.

Ubrzo je prihvatio ulogu Dracule u istoimenom filmu, snimljenom prema istoimenom romanu Brama Stokera. Posve drugačiji od dotadašnjih neuglednih, njegovo utjelovljenje Dracule ostavilo je publiku bez daha. Populariziranjem audiofilmova, Universal je odlučio snimiti i filmsku verziju koju bi, dakako, odglumio Béla. godine 1931, nazvana The Strangest Passion the World Had Ever Known, zauvijek je ovjekovječila Bélin prikaz ovog lika. On s vremenom postaje i sinonim za holivudske horor zlikovce, utjelovivši razna čudovišta, ubojice i lude znanstvenike, te je upravo u tom razdoblju sam sebe uspostavio kao vodećeg čovjeka horora, što ga je djelomično ostavilo frustriranim jer se nije mogao probiti u drugim žanrovima. Kad je 1956. počeo raditi na Sci-Fi trileru Plan 9 From Outer Space, preminuo je usred snimanja 16. kolovoza u dobi od 73 godine Njegova posljednja želja bila je da bude pokopan u Draculinom plaštu.

Iako je već mnogo godina prošlo od njegovog prikaza grofa Dracule, kao što je otada i mnogo glumaca glumilo upravo najpoznatijeg vampira, sve do danas mnogima upravo Béla Lugosi stoji kao sinonim za Draculu. On je utabao svoj put ka nevjerojatnom porastu vampirskih filmova u Hollywoodu, no on je bio i više od običnog glumca – bio je talentirani i nadaredni glumac koji je svladao Shakespearove drame i glumu u Mađarskoj prije nego što je nastavio karijeru u filmovima B-kategorije.

FOTO: WIKIMEDIA