LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Prvo emitiranje emisije o najpoznatijoj ulici na svijetu – Ulici Sezam

Prije 48 godina prvi je put emitirana „Ulica Sezam". Riječ je o zabavno-edukativnoj dječjoj emisiji koja se prikazuje diljem svijeta. Najpoznatiji likovi serije jesu „Muppetsi", a cilj emisije je poticanje raznolikosti i tolerancije.

Prije 48 godina prvi je put emitirana „Ulica Sezam". Riječ je o zabavno-edukativnoj dječjoj emisiji koja se prikazuje diljem svijeta. Najpoznatiji likovi serije jesu „Muppetsi", a cilj emisije je poticanje raznolikosti i tolerancije.

Sesame street ili Ulica Sezam prvi je put prikazana na televiziji 10. studenog 1969. godine i vrlo je brzo postala popularna. Riječ je o zabavnoj emisiji za djecu u kojoj ona mogu naučiti abecedu, kako brojiti i brojne pouke iz svakodnevnog života. Ubrzo je postala najgledanija dječja emisija na svijetu i prikazivala se u više od 120 zemalja.

Osmislila ju je Joan Ganz Cooney, producentica dokumentarnih filmova. Htjela se odmaknuti od dokumentaraca te je odlučila osmisliti sadržaj koji će istovremeno biti zabavan i edukativan. Ciljana skupina su joj bila predškolska djeca. Osim toga, željela je iskoristiti televiziju kako bi pomogla neprivilegiranoj djeci u dobi između tri i pet godina u pripremi za vrtić. Stoga je Ulicu smjestila u izmišljeni dio New Yorka i uključila etnički različite likove i pozitivne društvene poruke.

Način snimanja temeljio se na popularnoj emisiji Rowan and Martin's Laugh-In. Naime, Cooney je odlučila da će se Ulica Sezam sastojati od kratkih zabavnih segmenata u kojima će sudjelovati lutke, animacije i glumci. Ovakav način prikazivanja bio je iznimno uspješan i djeca su ga voljela. Unatoč tome, neki su joj kritičari tijekom godina zamjerali da tako smanjuje vremenski period u kojem djeca mogu biti koncentrirana.

FOTO: Pixabay, Likovi Ulice Sezam

Od samih početaka Ulice Sezam djeca diljem svijeta najviše su voljela dijelove koji su prikazivali obitelj lutaka Muppets. Cooney je bila zaposlila lutkara Jima Hensona da stvori niz likova koji će poslije postati sama srž Ulice. Najpoznatiji i najduže živući Muppetsi jesu Bert i Ernie, Cookie Monster, Oscar the Gouch, Grover i Big Bird.

Teme koje su se obrađivale razlikovale su se od emisije do emisije, ali su se mijenjale i kroz vrijeme. 2002. godine izašla je južnoafrička verzija emisije pod nazivom Takalani Sesame gdje je predstavljan novi Muppet. Bio je to petogodišnjak Kami koji je bio pozitivan na HIV, a cilj ovakvog lika bio je pomoći djeci koja su pozitivna na HIV kako bi se bolje nosila sa stigmom koju takva bolest donosi.

Ulica Sezam je s godinama uvodila brojne nove teme i likove. Tako je 2006. godine predstavljen novi Muppet. Bila je to Abby Cadabby koja je postala jedan od glavnih likova što ju je učinilo prvim ženskim likom koji je dobio takvu pozornost. Cilj toga bio je poticanje raznolikosti i prikazivanje jakog ženskog uzora za djevojčice.

Otkad se Ulica Sezam počela prikazivati, više od 74 milijuna Amerikanaca pogledalo je ovu emisiju. Danas se procjenjuje da oko osam milijuna ljudi, i to samo u SAD-u, svaki tjedan gleda ovu emisiju. Također, uvodna melodija Can you tell me how to get to Sesame Street postala je karakteristika emisije i vrlo popularna diljem svijeta, a možete je poslušati u videu.

FOTO: FLICKR