LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Prva parada povodom Dana svetog Patrika

Prije 254 godine održana je prva parada na dan Svetog Patrika. Iako je bio irski svetac prva parada u njegovo ime nije održana u Irskoj,nego u New Yorku.

Prije 254 godine održana je prva parada na dan Svetog Patrika. Iako je bio irski svetac prva parada u njegovo ime nije održana u Irskoj,nego u New Yorku.

Prva parada za katolički blagdan Sveti Patrik održana je 17. ožujka 1762. godine u New Yorku. Sveti Patrik irski je svetac, a organizatori i sudionici prve parade bili su irski vojnici koji su služili u britanskoj vojsci.

Sveti Patrik rođen je u kasnom četvrtom stoljeću te je bio jedan od najuspješnijih kršćanskih misionara u povijesti. Rođen je u Britaniji u kršćanskoj obitelji koja je bila porijeklom iz Rima. U svojoj šesnaestoj godini zarobili su ga irski pljačkaši koji su napali posjed njegove obitelji. Napadači su ga odveli u Irsku gdje je proveo šest godina u zatočeništvu prije no što je uspio pobjeći natrag u Britaniju.

Vjerovao je da je Božji izabranik za pokrštavanje Irske te se zbog toga pridružio Katoličkoj crkvi. Proveo je petnaest godina učeći i proučavajući Bibliju prije no što je proglašen svetim. Svoju misiju u Irskoj započeo je 432. godine i do njegove smrti 461. godine gotovo cijeli otok bio je pokršten.

Rani irski doseljenici, od kojih su mnogi bili sluge, donijeli su u američke kolonije tradiciju slavljenja dana Svetog Patrika. Prva parada na dan Svetog Patrika za koju postoje pisani dokazi nije održana u Irskoj nego u New Yorku.

Velikim povećanjem broja irskih imigranata u SAD sredinom devetnaestog stoljeća tradicija organiziranja parade postala je široko prihvaćena. Danas diljem SAD-a milijuni Amerikanaca koji imaju irske korijene slave svoju irsku kulturu i povijest na paradi.

Kako ulice New Yorka izgledaju za vrijeme parade možete pogledati u videu. 

FOTO: WIKIPEDIA